Italská Eni jednala s Kyjevem o zvýšení ukrajinské těžby plynu

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 17. dubna (ČTK) - Italská ropná a plynárenská společnost Eni se shodla s Ukrajinou na nutnosti posílit těžbu zemního plynu v zemi, které sousední Rusko hrozí odstavením od svých dodávek. Eni má licence na těžbu na Ukrajině od roku 2011, uvedla agentura Reuters.

Podle sdělení firmy se dnes sešel generální ředitel Eni Paolo Scaroni s ukrajinským ministrem energetiky. "Obě strany diskutovaly o aktivitách Eni na Ukrajině a shodly se na potřebě spolupracovat v zájmu zvýšení potenciální produkce břidlicového a konvenčního plynu na pevnině, mimo jiné formou udělení koncesí pro nové oblastí," uvedla Eni.

Eni rovněž Kyjevu přislíbila, že bude zkoumat nové způsoby dodávek plynu na Ukrajinu, například obrácení toku v plynovodech, aby mohla Ukrajina plně využit dostupných skladovacích kapacit. Eni je největším evropským klientem ruského monopolního vývozce plynu Gazprom.

Eni získala na Ukrajině několik licencí k průzkumu a těžbě v Dněpersko-doněcké pánvi. V roce 2012 získala polovinu a řídící postavení ve firmě Westgasinvest, která má práva na průzkum a těžbu břidlicových ložisek na západě Ukrajiny. Loni Eni podepsala dohodu o průzkumu a těžbě ložisek ropy a zemního plynu v západní části pobřežních vod Černého moře.

Evropská unie dnes uvedla, že je ochotna jednat s Ruskem a Ukrajinou o zajištění dodávek zemního plynu. Ruský prezident Vladimir Putin před týdnem oficiálně pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky za dodávanou surovinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK