Šéf Palmknihy.cz: V ČR se letos prodá milion elektronických knih

21.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Letos by se v Česku mohl prodat milion elektronických knih, dvakrát víc než loni. Obrat trhu dosáhne zhruba 120 milionů korun. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel největšího obchodu s elektronickými knihami v ČR Palmknihy.cz Jiří Vlček.

Obrat českého trhu s knihami dosahuje šest až osm miliard korun ročně, podíl e-knih na trhu tak podle Vlčka může letos být pod dvěma procenty. "Ne všechny papírové knihy je vhodné převádět do elektronické podoby. Obrazové publikace, dětské knihy, reprezentativní dárkové knihy jsou v papíru výrazně lepší a prakticky se nepřevádějí. Vezmeme-li údaje od nakladatelů, kteří se zabývají prodejem elektronických a papírových knih, tak u nich činí podíl elektronické podoby knih pět až 20 procent," dodal Vlček.

V loňském roce trh s e-knihami zažil velký nástup dámských erotických románů. "Začínají se číst i jiné detektivky než severské a hodně se začínají prodávat historické romány. To mimo jiné ilustruje další trend: od technogeeků se čtení e-knih posunulo k běžné populaci a potkat dnes seniora, který čte elektronicky, není taková rarita jako před pár lety," uvedl šéf Palmknihy.cz.

Ze žánrů vedou prodeje detektivky, thrillery, historické i ženské romány a fantastika. Nejprodávanější elektronickou knihou v březnu byla další ze série detektivek s norským policistou Harry Holem spisovatele Jo Nesba - Červenka. Na druhém místě je podle údajů Svazu českých knihkupců a nakladatelů Volání kukačky od Roberta Galbraitha, třetí je erotický román Ostrov poslušnosti britské autorky Mariny Anderson.

Dlouhodobě se cena e-knihy podle Vlčka drží na zhruba 70 procentech ceny papírové knihy. "Nicméně poslední dobou se některým nakladatelům podařilo dosáhnout poloviční ceny proti papírovým protějškům. Myslím si, že je to maximum možného v současných podmínkách. Cenu hodně určují smlouvy s autory či s agenturami, které autory zastupují a nakladatelé mají trochu svázané ruce," uvedl Vlček. Průměrná cena e-knihy se od roku 2011 pohybuje kolem 120 Kč bez DPH.

Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz prodeje e-knih meziročně vzrostly o 26 procent a to navzdory tomu, že prodeje čteček elektronických knih naopak klesly o celých 35 procent. "I když prodeje čteček padají, e-knihy jsou stále nahoru. Je to proto, že do jedné čtečky lze nahrát velké množství elektronických knih. Navíc, lidé k jejich čtení mohou využít také tablety. V současnosti existuje na trhu několik různých aplikací, které úspěšně i v tabletu funkce čtečky nahrazují," uvedl Tomáš Braverman z Heureka.cz.

Češi podle Jiřího Vlčka čtou nejčastěji e-knihy na počítačích. "Přinejmenším podle průzkumů, které máme k dispozici. Čtení knih na počítačích se týká zejména odborné literatury, kde je elektronická podoba knih již všeobecně respektovanou alternativou. Budeme-li se bavit o beletrii, tak vedou jednoznačně čtečky. Komfort čtení na nich je výrazně vyšší než u tabletů," dodal Vlček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK