Americké akcie před další sérií firemních výsledků mírně stouply

21.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy vstoupily do nového týdne s mírnými zisky a index Dow Jones v závěru připsal skoro 0,3 procenta. Mezi investory panuje optimismus před další sérií podnikových výsledků, které se čekají tento týden.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodního dne stoupl o 0,25 procenta na 16.449,25 bodu. Širší index S&P 500 připsal podle předběžných údajů 0,4 procenta na 1871,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq připsal 0,6 procenta a obchodování předběžně ukončil na úrovni 4121,54 bodu.

Investory podle agentury AP podpořila zpráva o březnovém zvýšení indexu, který sestavuje organizace Conference Board a který předvídá budoucí růst americké ekonomiky. Vzhůru o tři procenta dnes zamířily akcie poskytovatele služeb pro těžbu ropy a plynu Halliburton, jenž se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku po ztrátě v loňském prvním kvartálu. Akcie amerického výrobce hraček Hasbro stouply o dvě procenta, když společnost oznámila čtvrtletní zisky, které překonaly očekávání.

Na devizovém trhu dnes posiloval americký dolar, který se k japonskému jenu dostal na nejvyšší úroveň za dva týdny. Japonsko mělo podle dnešních zpráv v uplynulém fiskálním roce rekordně vysoký obchodní deficit. Ztráty jenu, považovaného investory za relativně bezpečný přístav, podle agentury Reuters ale zřejmě zmírní napětí kvůli ukrajinské krizi.

Dolar k jenu dnes kolem 22:30 SELČ posiloval o zhruba 0,2 procenta na 102,6 JPY. Euro k dolaru vykazovalo nárůst o 0,2 procenta na 1,3794 USD. Dolarový index, který zaznamenává výkonnost dolaru ke koši šesti měn, rostl o 0,2 procenta na 79,96 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK