Zisk McDonald's v prvním čtvrtletí klesl o 5,5 procenta

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. dubna (ČTK) - Americkému řetězci restaurací s rychlým občerstvením McDonald's Corp. klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 5,5 procenta na 1,2 miliardy dolarů (23,9 miliardy Kč). Ke slabším výsledkům přispěl vyšší propad tržeb v restauracích v USA otevřených nejméně rok. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti.

Zisk na akcii činil 1,21 dolaru, a o tři centy tak zaostal za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters. McDonald's zdůvodnil slabší zisk na akcii loňským daňovým zvýhodněním. Provozní zisk klesl o jedno procento na 1,94 miliardy USD.

Příjmy stouply o jedno procento na 6,7 miliardy USD, bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů byly vyšší o tři procenta. McDonald's je podle příjmů největším řetězcem restaurací na světě.

Tržby v restauracích otevřených nejméně rok se celosvětové zvýšily o půl procenta. Přispěla k tomu hlavně Evropa, kde tržby stouply o 1,4 procenta. V oblasti Asie a Tichomoří, Blízkého východu a Afriky vzrostly o 0,8 procenta. V USA se naopak snížily o 1,7 procenta, zatímco analytici čekali pokles jen o 1,4 procenta.

McDonald's trápí prodej v amerických restauracích otevřených nejméně rok již téměř dva roky. Důvodem je slabý ekonomický růst, silnější konkurence a také několik přehmatů firmy, včetně složitějšího menu či zpomalení služeb. Klesá zde také počet zákazníků restaurací, napsala agentura Reuters.

McDonald's má ve více než stovce zemí přes 35.000 restaurací, kolem 80 procent z nich je provozovaných firmou franšízy. Zhruba 1,8 milionu zaměstnanců firmy denně obslouží téměř 70 milionů zákazníků.

V České republice společnost podniká od roku 1992. V současnosti zde provozuje síť 93 restaurací a zaměstnává přes 5200 lidí. Loni tržby firmy na českém trhu klesly o 75 milionů na 4,09 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK