Od soboty nepojedou tramvaje přes pražské Václavské náměstí

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Od soboty začne oprava tramvajové trati v centru Prahy. Tramvaje po dva měsíce neprojedou od Lazarské po Jindřišskou ulici, problémy budou mít i automobily. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Jiří Štábl. Lidé tak budou muset využít metro nebo úsek projít pěšky. Opravy budou rozděleny do několika etap, ukončení oprav je naplánováno na 28. června.

Tramvajový provoz bude přerušen od soboty přibližně 00:30. "Opravy budou postupně zahájeny v celém úseku. Výjimku bude tvořit pouze prostor od Václavského náměstí po Palackého ulici, který byl zrekonstruován v roce 2001," uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

O výluce bude dopravní podnik lidi informovat pomocí letáků a tabulí nebo hlášení v metru a tramvajích. Během prvních dnů budou také na zastávkách pracovníci dopravního podniku v reflexních vestách. "Ti budou připraveni poradit cestujícím s aktuálním dopravním spojením, a to v češtině i angličtině," uvedl Štábl.

Rekonstrukce se dotkne tramvajových linek 3, 9, 14 a 24 a bude zavedena tramvajová linka číslo 29, která částečně nahradí trasy linek 3 a 9. Ke změnám dojde i u nočních autobusových linek 504, 505, 509 a 511, jejichž zastávky budou dočasně přemístěny.

Tramvaj číslo 3 od soboty pojede ve směru od Nádraží Braník z dočasně zřízené zastávky Lazarská v ulici Spálená, dále bude pokračovat jako linka 9 ve směru Sídliště Řepy. Stejným způsobem bude změněna linka číslo 9, která bude ze směru od Sídliště Řepy v zastávce Lazarská změněna na linku 3 ve směru Nádraží Braník.

Další část obvyklých tras tramvají číslo 3 a 9 obstará nová linka 29, která pojede z Vozovny Kobylisy přes zastávky Kobylisy, Ke Stírce, Bulovka, Palmovka, Invalidovna, Florenc, Bílá labuť, Masarykovo nádraží, Hlavní nádraží, Olšanská, Ohrada a Spojovací.

Tramvaj číslo 14 pojede ve směru od Sídliště Barrandov ze zastávky Myslíkova přes zastávky Karlovo náměstí, Moráň, Palackého náměstí do zastávky Zborovská a zpět na Sídliště Barrandov.

Linka 24 ve směru od Kubánského náměstí bude ze zastávky Karlovo náměstí vedena přes dočasnou zastávku Lazarská v ulici Spálené na Národní třídu, zastávky Staroměstská, Právnická fakulta, Čechův most, náměstí Republiky, Bílá labuť, Vltavská, Dělnická a Nádraží Holešovice do zastávky Výstaviště Holešovice, kde skončí.

Kvůli dopravní obsluze jsou úplné uzavírky naplánovány v několika etapách. Postupně tak budou uzavřeny úseky Spálená - Palackého a Václavské náměstí - Senovážné náměstí. Jednotlivé etapy s plánky budou zveřejněny na webu Prahy 1 www.praha1.cz. V celém úseku nebude možné parkovat.

"Řidičům doporučuji, aby se danému území vyhnuli. Dopravní značení se bude měnit denně. Nebo ať se obrní trpělivostí. Ale budou přicházet o nervy a benzin," řekl k uzavírce radní Prahy 1 pro dopravu Jiří Veselý (TOP 09).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK