Portugalsko provedlo první veřejnou aukci dluhopisů za tři roky

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 23. dubna (ČTK) - Portugalsko dnes uskutečnilo první veřejnou aukci státních dluhopisů od dubna 2011. Vláda na aukci prodala desetileté dluhopisy za 750 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Země se tak úspěšně vrací na kapitálové trhy a je na cestě k hladkému opuštění mezinárodního záchranného programu.

Poptávka po dluhopisech výrazně překonala nabídku. Průměrný výnos dluhopisů činil 3,57 procenta. Během dluhové krize se přitom úroky u portugalských dluhopisů na trhu vyšplhaly až na téměř 16 procent, upozornila agentura DPA.

"Je to dobrý výsledek, který nám poskytuje naději pro budoucnost," řekl k dnešní aukci portugalský premiér Pedro Passos Coelho. "Prokázalo se, že Portugalsko se dokáže samo financovat," uvedl analytik Filipe Silva ze společnosti Banco Carregosa.

Portugalsko muselo v roce 2011 kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěrový program v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). Program skončí letos v červnu.

Portugalsko se teď musí rozhodnout, zda spojí ukončení programu se žádostí o záložní úvěr od eurozóny. Podle analytika Nicholase Spira ze společnosti Spiro Sovereign Strategy dnešní aukce dluhopisů signalizuje, že země by se mohla obejít bez záložního úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK