EK zkoumá plán převzetí španělských provozů Holcimu Cemexem

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. dubna (ČTK) - Evropská komise začala z hlediska hospodářské soutěže zkoumat plán mexické společnosti Cemex na převzetí španělských provozů švýcarské cementářské skupiny Holcim. Jde o jeden z převodů z rozsáhlé transakce, v jejímž rámci si oba výrobci stavebních materiálů vymění aktivity v Evropě a Holcim předá své české provozy Cemexu.

"Komise má obavy, že tato transakce by mohla omezit konkurenci v určitých oblastech Španělska, kde se aktivity obou společností překrývají," uvedla komise podle agentury Reuters. Na rozhodnutí má komise do 5. září.

Transakci, v níž Cemex převezme jednu cementárnu, čtyři pískovny a 17 betonáren Holcimu v České republice, v březnu schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS).

V rámci celoevropské transakce švýcarská společnost převezme od mexické firmy provozy v Německu, ve Francii a v Beneluxu. Ve Španělsku spojí obě společnosti své provozy ve všech segmentech - cementu, kamenivu a betonu - do firmy řízené Cemexem, v níž bude mít Holcim menšinový podíl.

Skupina Holcim je jedním z předních světových dodavatelů cementu a kameniva a podle tržní kapitalizace největším producentem cementu na světě. Působí ve více než 70 zemích. Na počátku tohoto měsíce oznámila záměr spojit se se svým největším konkurentem, francouzskou Lafarge. Plán, z něhož by měla vzejít globální jednička na trhu cementu, ale zřejmě narazí od odpor antimonopolních úřadů v řadě zemí světa, a firmy tak budou muset některé aktivity odprodat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK