Čtvrtletní zisk General Motors kvůli stahování vozů prudce klesl

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (Rusko) 24. dubna (ČTK) - Zisk největší americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí kvůli nákladům na masové stahování jejích vozů do servisů výrazně klesl. Výsledek i tak překonal očekávaní a podpořily jej pro firmu příznivé ceny automobilů, zejména v Severní Americe. Vyplývá to z dnešního sdělení společnosti.

Čistý zisk GM se propadl na 108 milionů dolarů (2,1 miliardy Kč) z 873 milionů USD o rok dříve. Firma z provozního zisku prvního čtvrtletí odepsala na náklady stažení téměř tří milionů vozů vesměs kvůli vadnému zapalování 1,3 miliardy dolarů. Závada na zapalování způsobila za poslední desetiletí nejméně 13 úmrtí a GM má nyní kvůli jejímu velmi pozdnímu zveřejnění velké potíže s úřady a možnými žalobami.

Zisk na akcii klesl z loňských 48 centů na šest centů, analytici ale podle agentury Reuters čekali zisk jen čtyři centy. Navíc bez započítání odpisu kvůli devalvaci měny ve Venezuele dosáhl zisk 29 centů na akcii.

GM už minulý týden sdělila, že v prvním čtvrtletí zvýšila prodej o dvě procenta na 2,416.028 vozů. Slabší odbyt na trzích Severní a Jižní Ameriky vynahradil růst poptávky v Číně o 13 procent. V Severní Americe prodej vozů GM kvůli nezvykle tuhé zimě klesl o dvě procenta a v Jižní Americe, kde se projevil vliv silného kurzu dolaru, odbyt spadl o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK