Francouzský Alstom vyhodnotí nabídku GE na koupi divize turbin

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. dubna (ČTK) - Francouzská strojírenská společnost Alstom rozhodne do konce května, zda přijme nabídku od firmy General Electric (GE), která má zájem o koupi její divize energetických zařízení. Americká společnost za ni nabízí skoro 12,4 miliardy eur (340 miliard Kč), uvedla dnes francouzská firma v prohlášení. Zároveň ale podle agentury Reuters nechala otevřené dveře konkurenční nabídce od německého průmyslového koncernu Siemens.

Alstom dnes uvedl, že za svou divizi dostal od GE "pevnou nabídku" ve výši 12,35 miliardy eur, kterou má do konce května vyhodnotit za tím účelem vytvořený výbor nezávislých ředitelů. Případný výtěžek z transakce by firma použila k posílení své dopravní divize, splacení dluhu a výplatu peněz akcionářům.

Správní rada Alstomu se zároveň zabývala tím, že německý Siemens projevil zájem o předložení konkrétní nabídky na převzetí součástí Alstomu. Siemens to ve svém úterním sdělení podmínil tím, že dostane čas na hloubkovou prověrku hospodaření francouzského podniku. Alstom dnes uvedl, že německá společnost bude mít přístup ke všem potřebným informacím, aby mohla učinit závaznou nabídku.

Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Dopravní divize je známá například výrobou rychlovlaků TGV. Alstom, který po celém světě zaměstnává zhruba 93.000 lidí, se v posledních letech potýká s poklesem poptávky a je silně závislý na zakázkách od francouzské železniční společnosti SNCF a elektrárenské firmy EDF.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK