FT:Čína letos zřejmě sesadí USA z pozice největší ekonomiky světa

30.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. dubna (ČTK) - Čína pravděpodobně již v letošním roce vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa. Vyplývá to podle listu Financial Times z údajů založených na paritě kupní síly. USA jsou největší ekonomikou světa od roku 1872, kdy předstihly Británii. Většina ekonomů dosud předpokládala, že Čína předběhne USA až v roce 2019, upozorňuje Financial Times.

List vychází z nových údajů programu pro mezinárodní srovnávání ICP, podle kterých dosahoval v roce 2011 hrubý domácí produkt Číny 87 procent ekonomického výkonu USA. Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že čínská ekonomika v období od roku 2011 do roku 2014 stoupne o 24 procent, zatímco ekonomika USA by se měla zvýšit pouze o 7,6 procenta. Čína tak letos zřejmě v ekonomickém výkonu Spojené státy předstihne, píše Financial Times.

Program ICP funguje pod záštitou Světové banky. K porovnávání velikosti ekonomik místo měnových kurzů používá paritu kupní síly, což podle listu lépe odráží skutečnou hodnotu zboží a služeb. "USA (v roce 2011) zůstaly podle parity kupní síly největší ekonomikou světa, těsně za nimi však následovala Čína," píše program ve své nové zprávě.

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK