Britská banka RBS ve čtvrtletí nečekaně ztrojnásobila zisk

02.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. května (ČTK) - Částečně zestátněná britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) v prvním čtvrtletí ztrojnásobila zisk na 1,2 miliardy liber (40,1 miliardy Kč). Měla nižší ztrátu z nesplácených úvěrů, ale k nečekaně vyššímu výsledku jí pomohla i lepší kontrola nákladů. RBS vykázala čtvrtletí zisk teprve pošesté od chvíle, kdy ji během finanční krize zachraňovala vláda.

V loňském prvním čtvrtletí dosahoval zisk připadající držitelům kmenových akcií skoro 400 milionů liber. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že za první tři letošní měsíce zisk dosáhne jen 200 milionů liber. Provozní zisk se zvýšil dvojnásobně na 1,5 miliardy liber a také překonal odhady.

Britská vláda v době světové finanční krize poskytla bance RBS z peněz daňových poplatníků pomoc 46 miliard liber. V současnosti v bance vlastní podíl zhruba 81 procent.

RBS je jednou z několika velkých bank, které spolupracují s regulátory po celém světě při vyšetřování údajných tajných dohod a podvodů na mezinárodním devizovém trhu. Investoři nicméně podali na banku žalobu kvůli nárokové emisi z roku 2008 a požadují po ní v této souvislosti miliardy liber.

V loňském roce RBS kvůli nákladům na restrukturalizaci a některým odpisům vykázala ztrátu před zdaněním 8,2 miliardy liber. Celkovou ztrátu, kterou RBS vykázala od vládního záchranného programu, to tak zvýšilo na 46 miliard liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK