Telefónica a T-Mobile se dohodli na sdílení vysílačů pro LTE

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Operátoři Telefónica a T-Mobile se podle očekávání dohodli na sdílení vysílačů pro rychlé mobilní sítě LTE. Ještě letos společně pokryjí většinu území Česka. Firmy to dnes uvedly ve společné zprávě. Proti záměru již dříve protestoval další konkurent Vodafone, který bude muset LTE budovat sám. Jeho reakci ČTK zjišťuje.

Sdílení se bude týkat jen rádiové části sítí. Obě společnosti budou i nadále využívat svou vlastní síťovou infrastrukturu a udrží si zcela nezávislou obchodní strategii. Sdílení vysílačů umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce. Navíc přinese vyšší efektivitu provozu a údržby LTE sítí, což se projeví také pozitivním dopadem na životní prostředí.

"Díky této dohodě můžeme v krátké době přinést rychlý mobilní internet českým zákazníkům po celé zemi ve venkovských i v městských oblastech. Sdílení sítí je přitom celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii," uvedl generální ředitel O2 Luis Malvido.

Podle šéfa T-Mobilu Milana Vašiny jde o důležitý strategický krok navazující na dohodu o sdílení stávajících přístupových sítí GSM a 3G. "Kromě pokrytí nejrychlejším internetem v dřívějším termínu přinese tato spolupráce úspory, které nám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb," dodal.

Operátoři provedou první testy sdílení v následujících týdnech, přičemž jejich cílem je otestovat především funkčnost navrženého technického řešení. Po odladění všech nezbytných procesů v testovacích podmínkách začne komerční provoz sdílení LTE v průběhu druhého pololetí.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za jejich správu a provoz ve východní části území a T-Mobile je bude provozovat na západě.

Rychlost takto vybudované LTE sítě bude pro každého z operátorů v první fázi dosahovat až 75 Mbit/s pro stahování a až 25 Mbit/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u sítí 3G. Do budoucna bude rychlost navyšována. Tři operátoři získali kmitočty 800, 1900 a 2600 MHz pro LTE v aukci ČTÚ za celkem 8,5 miliardy korun.

Telefónica v současnosti pokrývá LTE centrum Prahy a Brna. Do konce roku plánuje pokrýt obě celá města. Konkurenční T-Mobile provozuje LTE v části Prahy a v Mladé Boleslavi, celou Prahu chce pokrýt do letošního října. V současnosti buduje síť na Plzeňsku. Vodafone od podzimu budoval LTE na alternativních kmitočtech 900 MHz využívaných pro sítě GSM a v dubnu pokrýval čtvrtinu Česka převážně na venkově.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK