Studentský notebook

05.05.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Co by měl splňovat? Kolik by měl stát? Na co dávat pozor při koupi použitého produktu? S jakými výhodami a nevýhodami se setkáváme? Na toto a další otázky si odpovíme v následujícím čtení.

Základní otázkou před koupí notebooku je vždycky účelnost. K čemu využiji funkce, velikost, rychlost i software, které počítač nabízí? Musím mít opravdu nejrychlejší stroj s nejnovějšími vychytávkami či si vystačím s „pradědečkem“? Ono totiž obecně platí, že staré rozhodně neznamená špatné, neúčelné nebo trapné. A to platí i u výpočetní techniky. I když tlak médií kolikrát nezná mezí, je velmi silný a touha ega po lepším a lepším spolu s předváděním se a ukazováním, že „na to mám“, prostě jednoduše svádí k neuváženým nákupům zbytečností, přesto všechno existuje síla odolat a nepodlehnout tlaku. A také o to jde často studentům, kteří se nechtějí zadlužovat společnostem a platit úroky, ale chtějí mít vhodné nástroje a stroje pro zjednodušení studentského života.

Jaká očekávání by měl notebook či netbook splnit?

Určitě existuje hranice použitelnosti a je vhodné stanovení limitů na nejnižší parametry. Řekněme takový základ, pod který jít už bývá rizikem. Stačí velikost displaye 10 palců? Výkon jednojádrového procesoru 1.2 Ghz? 500 MB operační paměti RAM? 80 GB velikosti hardisku? Výdrž baterie 2-3 hodiny? Wi-Fi? Absence CD-ROMu? Jestliže ano, tak v tomto případě se stačí porozhlédnout po tzv. netbooku, který nabízí kompaktnost, příliš neváží a nový s podobnými (tedy lepšími) parametry stojí okolo 5000 Kč. Za použitý člověk zaplatí zpravidla okolo 3000 Kč i o dost méně.

Další možností je tablet, který je ještě kompaktnější a lehčí, levnější oproti netbooku – z pohledu nových i použitých produktů, ale na druhou stranu z pohledu hardware neobsahuje dostatek potřebných portů nebo jiných možností jako netbook, je třeba dokupovat příslušenství dodatečně a k tomu ještě zjišťovat a zjišťovat a zjišťovat. I stabilita software je otázkou... Co obvykle výše zmíněná konfigurace svižně zvládne? Současně zapnutý internetový prohlížeč, editor textu a/nebo tabulek, mejl a podpůrné programy. Vhodná je pro studium oborů, které nevyžadují denní styk se složitými a náročnými programy. Takže CAD nebo 3D grafika je tím pádem naprosto vyloučena.

Malý levný notebook

Komu by nevadil při studiu a cestování těžší starší notebook, ten se může porozhlédnout po větším – například dvanáctipalcovém stroji. Tyto notebooky jsou vybaveny zpravidla vícejádrovými procesory od známých výrobců, dostatečnou pamětí RAM i dobrou velikostí HDD, takže data lze uchovávat přímo v PC. Nevýhoda absence CD-ROMu se řeší vlastním Flash diskem a kartami čistě pro uchovávání dat. Je dobré brát na zřetel také renomovanost značky a zjistit si poruchovost vybraného modelu. Prohlédnout si průměrné ceny, které jsou adekvátní ke stáří a typu počítače.

Lepší technické parametry

Vyberete-li si notebook či netbook s lepšími parametry za přijatelnou a zároveň adekvátní cenu (často se pohybující též okolo 3000 Kč, ale zpravidla o dost výš), zvyšujete účelnost ze základního užívání na pokročilé. Už krom internetu, textů a tabulek můžete editovat také obrázky v náročnějších programech typu Photoshop/Gimp a k tomu třeba poslouchat muziku. Tip pro chudší studenty grafické tvorby. Jeden parametr vhodný pro relativně pohodlnou tvorbu grafiky se staršími verzemi programů a nebo s freewarovými programy je 2 GB RAM. Také vstup HDMI je obrovskou výhodou, protože si svůj cestovní notebook propojíte k většímu monitoru (ideál 17-21 palců) a detaily grafiky tvoříte jedna báseň. Dvoujádrový i vícejádrový procesor by měl hrát taky důležitou roli a samozřejmě jeho výkon. Také 3 USB vstupy a na tom se už dá docela pohodlně pracovat.

Bazarové zboží bez bazaru...

Použitý produkt má několik výhod. Často se stane, že dřívější majitel zvětší prostor harddisku nebo zvýší velikost paměti na maximum, přikoupí příslušenství a jednoduše počítač vylepší. Nevýhodou je risk, že se před koupí dá hůř ověřit, zda-li prodávající neklame a mizí většinou záruka, jesltiže se zájemce s prodávajícím nedohodne jinak. Kupující by se měl určitě zajímat o techické parametry, o legálnost operačního systému OS, délku výdrže baterie nebo o případné skryté i neskryté vady počítače a celkový obsah nabídky, případně zjistit, co s ním nejčastěji prodávájící provozoval a tak se pokusit odhadnout míru opotřebení. Zkusit vyžádat maximum fotografií o vybraném produktu a porovnat je s obrázky na internetu, případně postahovat do pc pro případ kontroly. Výhodou je možnost stroj před koupí vyzkoušet a využít případnou týdenní nabídku na vyzkoušení. Také je radno zjistit si podrobnosti o obchodování s použitými produkty...

… a s bazarem?

Postarají se tam o záruku jednak na vyzkoušení a také na několikatýdenní až několikaměsíční používání. To je výhoda. Nechají zájemce vyzkoušet produkt, jestliže se ale dostaví do bazaru. Poradí. Výrobky ale bývají o hodně dražší a často i předražené ve srovnání s aktuální nabídkou a stářím stroje.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT