Odbory londýnského metra odvolaly plánovanou třídenní stávku

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. května (ČTK) - Odbory zaměstnanců londýnského metra odvolaly třídenní stávku, jejíž zahájení plánovaly na dnešek. Ke zrušení stávkové akce se odboráři rozhodli po jednání s šéfy londýnského dopravního podniku (TfL) za účasti vládních zprostředkovatelů v pracovních sporech, uvedla agentura Reuters. Minulý týden odbory zorganizovaly osmačtyřicetihodinovou stávku proti rušení pracovních míst.

Odborový svaz zaměstnanců v dopravě (RMT) vstoupil do dvoudenní stávky minulé pondělí na protest proti plánu TfL zrušit pracovní místa zrušením pokladen, kde se prodávají lístky a řeší případné problémy ve stanici. To by znamenalo ztrátu zhruba 950 pracovních míst.

Podobná dvoudenní stávka se ze stejného důvodu uskutečnila již v únoru. Stávka tehdy ochromila síť metra, kterou denně používají zhruba tři miliony cestujících.

Minulý týden se ale druhý den stávky vedení podzemní dráhy podařilo uvést do chodu všech 11 linek, i když provoz byl omezený. Místní sdružení malých podniků, které tvoří 99 procent londýnských firem, odhadlo ztráty v důsledku stávky na 600 milionů liber (20 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK