Průzkum: Studenti se za ideální prací odstěhují i do zahraničí

07.05.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Z dubnového průzkumu mezi studenty vysokých škol z 23 zemí včetně České republiky, kteří se zúčastnili mezinárodního finále soutěže KPMG International Case Competition, vyplývá, že 84 procent z nich by se za ideální prací klidně odstěhovalo do zahraničí.

Vysokoškoláci převážně ekonomických oborů se během mezinárodního finále soutěže v brazilském S?o Paulu v dubnu 2014 zapojili do miniprůzkumu, který se zaměřil na jejich současná očekávání a motivaci při volbě zaměstnání.

Z průzkumu vyplynulo, že 91 procent z nich předpokládá, že bude v průběhu své kariéry pracovat minimálně ve třech až čtyřech různých státech světa.

Chtějí přispět k pozitivním změnám ve společnosti

Celých 84 procent studentů, kteří se účastnili finále soutěže KPMG International Case Competition, považuje za důležité, aby byla jejich budoucí práce hnacím motorem, který povede k pozitivním a udržitelným změnám ve společnosti“, konstatuje Pavel Závitkovský, Partner odpovědný za nábor studentů, KPMG Česká republika.

Mají jasno, kde pracovat

Dvě třetiny studentů (61 procent) mají jasnou představu o tom, v jakém oboru chtějí po ukončení studia pracovat. Mezi studenty ekonomie jsou nejoblíbenější finance (37 procent) a odborné služby (27 procent). Přestože si technologie jako svůj vysněný obor vybralo pouze 16 procent studentů, 61 procent respondentů se domnívá, že právě toto odvětví bude v příštích dvaceti letech nejúspěšnější.

Nechtějí pracovat jen v jedné společnosti

Pouze 21 procent studentů si myslí, že bude spíše nebo velmi pravděpodobně pracovat pro jedinou společnost během celé své kariéry. Naopak 35 procent považuje tuto možnost za zcela nepravděpodobnou. Téměř všichni studenti (92 procent) uvedli, že by budování jejich úspěšné kariéry prospělo, pokud by nastoupili k zaměstnavateli s mezinárodní působností.

Ochota Čechů stěhovat se za prací klesá s věkem

Z výsledků průzkumu Dojíždění za prací, který realizovala KPMG Česká v roce 2013, vyplývá, že za pracovní nabídkou by se do zahraničí odstěhovalo jen 48 procent Čechů s vysokoškolským diplomem. Ochota Čechů stěhovat se za prací navíc klesá s věkem.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT