Čtvrtletní zisk ocelárny ArcelorMittal stoupl o 12 procent

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. května (ČTK) - Největšímu světovému producentovi ocele ArcelorMittal vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 12 procent na 1,75 miliardy USD (34,7 miliardy Kč). Firma, která mimo jiné vlastní přední českou ocelárnu ArcelorMittal Ostrava, však v dnešním prohlášení současně snížila odhad globální spotřeby ocele na letošní rok kvůli zpomalení v Číně a poklesu v Rusku, které převáží i nad očekávaným oživením v Evropě.

Zisk byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Firma však stále vykázala čistou ztrátu 205 milionů USD, která se ale snížila z 345 milionů USD loni. Obrat zůstal zhruba na stejné úrovni, činil 19,8 miliardy USD, uvedla agentura DPA. Dodávky oceli se mírně zvýšily o 2,4 procenta.

ArcelorMittal dodal, že globální spotřeba ocele by měla letos stoupnout o tři až 3,5 procenta. Doposud přitom firma očekávala zvýšení o 3,5 až čtyři procenta po loňském růstu o 3,5 procenta. Firma však současně potvrdila, že za celý letošní rok čeká zvýšení svého EBITDA na osm miliard USD z loňských 6,9 miliardy USD, zvýšení svých dodávek ocele o tři procenta a železné rudy o 15 procent.

"Zůstáváme obezřetně optimističtí pro zbytek roku," uvedl v prohlášení ředitel koncernu Lakshmi Mittal. Dodal, že růst v Evropě a v USA je povzbudivý.

ArcelorMittal se na celosvětové výrobě ocele podílí šesti až sedmi procenty a firma je považována za širší ukazatel zdraví globálního zpracovatelského průmyslu. Téměř 85 své produkce ocele firma prodává v Evropě a Americe.

Česká firma ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK