Italská UniCredit se ve čtvrtletí vrátila k zisku

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 12. května (ČTK) - Italská bankovní skupina UniCredit se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátila k zisku, k čemuž jí pomohly zejména nižší výdaje na ztrátové úvěry. Čistý zisk činil 712 milionů eur (asi 19,5 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 449 milionů eur ve stejném období loni. UniCredit je podle výše majetku největší bankou v Itálii.

Výsledky překonaly i očekávání analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali zisk pouze 550 milionů eur.

Loni banka nečekaně vykázala ztrátu 14 miliard eur, což byla ze všech italských bank nejvyšší ztráta v historii. Důvodem byly masivní odpisy a rezervy na ztrátové úvěry. Banka se tak snažila očistit si účetní bilanci, než začnou evropští regulátoři hodnotit bankovní sektor.

Tato strategie se bance v prvním čtvrtletí vyplatila. Špatné úvěry se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily o 1,3 procenta a zaznamenaly první propad od roku 2008.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, kdy vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK