OECD: Stárnutí populace ohrožuje výkonnost německé ekonomiky

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. května (zpravodaj ČTK) - Stárnutí populace ohrožuje výkonnost německé ekonomiky. Uvádí to hodnotící zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes v Berlíně představil generální tajemník organizace Ángel Gurría. Podle něj by se tradičně průmyslové Německo mělo více zaměřit na rozvoj služeb s vysokou přidanou hodnotou, aby si udrželo potenciál pro budoucí hospodářský růst.

"Stárnutí německé populace nezůstává bez dopadů. Během příštích 20 let se míra potenciálního růstu kvůli demografickým změnám sníží o jedno procento," řekl Gurría. Pokud tempo růstu HDP v Německu zpomalí, země podle něj bude mít potíže financovat veřejné služby, které přispívají k blahobytu společnosti, například péči o nemocné.

"Klíčový prvek jakékoli strategie pro posílení růstového potenciál je zlepšení konkurenceschopnosti sektoru služeb," řekl Gurría. Zároveň ale upozornil, že z deseti největších zemí Evropské unie má Německo nejnižší podíl služeb na tvorbě HDP, činí 69 procent. "Za posledních 15 let se tento podíl nezvýšil," upozornil Gurría a vyzval Berlín, aby vytvářel podmínky pro tvorbu nových pracovních míst v odvětvích služeb, která zaměstnávají vysoce kvalifikovanou pracovní sílu a přinášejí velkou přidanou hodnotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK