BNP Paribas možná zaplatí miliardy za urovnání obvinění v USA

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Francouzská banka BNP Paribas možná bude muset zaplatit více než tři miliardy dolarů (téměř 60 miliard Kč), aby ve Spojených státech urovnala obvinění z porušování sankcí vůči Íránu, Súdánu a dalším zemím. Podle zdrojů agentury Reuters o tom banka začala už jednat s tamními úřady.

Banka již v dubnu varovala, že jí hrozí pokuta kvůli této záležitosti více než 1,1 miliardy USD. Odmítla však poskytnout přesnější číslo. K výši pokuty se BNP odmítla vyjádřit i dnes.

Prokurátoři prý také tlačí na banku, aby uznala vinu v obvinění z trestného činu. Americké ministerstvo spravedlnosti totiž čelí kritice, že finanční firmy se většinou vyhnout trestnímu stíhání.

Podle zdrojů Reuters se generální ředitel BNP Paribas Jean-Laurent Bonnafé a právníci banky setkali s bankovním regulátorem státu New York a požádali ho o shovívavost vůči bance. Regulátor slíbil, že neodebere bance licenci, pokud budou součástí dohody i další přísné tresty.

V minulosti už se na urovnání sporů s americkými úřady dohodlo několik globálních bank. Například britská Standard Chartered v roce 2012 přistoupila na to, že zaplatí 327 milionů dolarů za to, že Spojené státy přestanou vyšetřovat, zda banka porušila sankce vůči Íránu, Súdánu, Barmě a Libyi. Bankovní regulátor státu New Yorku navíc bance vyměřil pokutu 340 milionů dolarů v souvislosti s americkými sankcemi vůči Íránu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK