Výrobní inflace v USA byla v dubnu nejvyšší za dva roky

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. května (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech vzrostly v dubnu o 0,6 procenta, a zaznamenaly tak nejrychlejší tempo růstu za rok a půl. Meziroční nárůst velkoobchodních cen pak po více než dvou letech překročil hranici dvou procent. Dnešní údaje tamního ministerstva práce naznačují, že na úrovni výrobců se po dlouhodobě nízké inflaci začínají zvyšovat cenové tlaky.

Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali, že růst cen, které si účtují výrobci, minulý měsíc zpomalil na 0,2 procenta z březnové úrovně 0,5 procenta. K růstu cen nejvíce přispělo prudké zdražení masa a vyšší marže ve velkoobchodních a maloobchodních službách.

Meziroční inflace výrobních cen se zvýšila na 2,1 procenta z březnových 1,4 procenta a byla nejvyšší od března 2012. Mírně tak překročila dvouprocentní úroveň, kterou pro roční růst cen obecně stanoví jako neformální hranici americká centrální banka (Fed). Růst inflace spolu s poklesem nezaměstnanosti určí, kdy začne Fed zvyšovat své úrokové sazby z nynější takřka nulové úrovně.

Ceny potravin se proti březnu zvýšily o 2,7 procenta, což je nejvíce od února 2011. Maso podražilo o 8,4 procenta a vykázalo nejsilnější zdražení od podzimu 2003. Tlak na ceny potravin vyvinulo zejména sucho v Kalifornii.

Výrobní ceny jsou v posledních měsících rozkolísané, zejména kvůli tomu, že statistici do jejich indexu na počátku roku zahrnuli nestálé ceny obchodních služeb a stavební produkce. Inflace na úrovni spotřebitelů ale zůstává nízká, třebaže v dubnu se její meziroční tempo zvýšilo na 1,5 procenta z březnových 1,2 procenta.

Jádrové výrobní ceny, tedy bez zahrnutí kolísavých cen energie a potravin, vzrostly o 0,5 procenta. Jejich meziroční nárůst se zrychlil o půl procentního bodu na 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK