Průmyslová výroba v USA v dubnu překvapivě klesla

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. května (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech zaznamenala v dubnu po dvou měsících silného růstu překvapivý propad, který byl nejvýraznější za poslední rok a půl. Klesla přitom i produkce klíčového zpracovatelského sektoru, sdělila dnes americká centrální banka (Fed).

Celková produkce ztratila proti předešlému měsíci 0,6 procenta, nejvíce od srpna 2012. V březnu se přitom zvýšila o 0,9 procenta a v únoru se zotavila ze zimního propadu tempem 1,5 procenta. V meziročním srovnání ale byla výroba stále vyšší o 3,5 procenta.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters v průměru čekali, že v dubnu bude výkon amerického průmyslu stagnovat.

Produkce zpracovatelského průmyslu se snížila o 0,4 procenta. Výrazný propad zaznamenal výkon síťových podniků, jako jsou elektrárny, plynárny a vodárny, jejichž produkce spadla o 5,3 procenta.

Spolu s propadem produkce výrazně klesla i míra využití výrobních kapacit. Tento ukazatel se snížil na 78,6 procenta z březnové úrovně 79,3 procenta, což bylo maximum od poloviny roku 2008.

Na přelomu loňského a letošního roku americká ekonomika výrazně zpomalila v důsledku neobvykle chladného počasí. Dnešní údaje podle analytiků tlumí naděje na pokračující zotavování z útlumu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK