Odbory žádají pro příští rok růst platů ve veřejné sféře o 5 pct

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Odbory požadují pro příští rok růst platů ve veřejném sektoru o pět procent. Stejně by se podle nich měly příjmy hasičů, policistů, zdravotníků, učitelů, úředníků či pracovníků kultury zvednout i v roce 2016. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) proto navrhuje zrušit pro podnikatele odpočet DPH při nákupu auta a vybrané peníze použít na zvýšení výdělků. ČTK to dnes řekl předseda odborové centrály Josef Středula. Lídři koalice by měli o rozpočtu na příští rok jednat ve středu.

"Nechceme dorovnat platy skokově, ale zvýšení rozložit do dvou až tří let. Zároveň chceme jednat o změně nařízení vlády o platech ve veřejných službách a jejich růst navázat na vývoj mezd podobně, jako je to u důchodů," uvedl Středula. Doplnil, že v roce 2010 pracovníci veřejných služeb přišli kvůli vládním škrtům o deset procent platu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nechal slyšet, že by si představoval v příštím roce zvýšení platů státních zaměstnanců o víc než 2,5 procenta. O takovém přidání pro učitele se v neděli zmínil ministr financí Andrej Babiš (ANO), původně mluvil o procentním růstu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před pár dny ČTK řekl, že by pro policisty a hasiče chtěl zvýšení příjmu o osm procent.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 svazů s 370.000 členů. Patří do ní mimo jiné školské, zdravotnické, úřednické, knihovnické či hasičské odbory. Pro roky 2015 a 2016 žádá pro všechny pracovníky ve veřejných službách růst platů o pět procent. Kolik by na to bylo potřeba peněz, Středula nevyčíslil. Podle něj je ale "zcela jistě reálné" v připravovaném rozpočtu finance na zvýšení příjmů najít.

"Jsme na začátku vyjednávání, na které máme poměrně velký časový prostor. Návrh rozpočtu se předkládá někdy v září. Není to pro nás ale otázka nějakého půldruhého procenta (zvýšení platů), s tím bychom se nespokojili," řekl Středula. Dodal, že pracovníci v oborech kultury či v ochrany životního prostředí pobírají třeba 15.000 korun hrubého. Pokud podle předáka chce stát mít ve svých službách kvalitní lidi, musí je také zaplatit.

Podle ČMKOS by mohlo peníze na růst platů přinést zrušení odpočtu DPH při nákupu všech osobních aut pro podnikatele, plátce daně. Tuto možnost mají od dubna 2009, předtím mohli odečet uplatnit jen u vozů s mřížkou před zavazadlovým prostorem. Podnikatelé tak vozidla mohou pořídit levněji, teď je to o 21 procent. S tímto návrhem chce ČMKOS koncem týdne oslovit premiéra a vicepremiéry.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK