MF chce kvůli únikům u spotřebních daní zavést nový registr

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Od příštího roku by mohl vzniknout v Česku registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, mezi které patří například antikorozní nebo textilní oleje. Tyto oleje nepodléhají zdanění a podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot. Stát tak přichází o peníze na daních. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou předložilo k připomínkování ministerstvo financí. Zároveň by se kvůli daňovým nedoplatkům měl zpřísnit proces, v rámci kterého je firmám povolováno nakládat s vybranými výrobky podléhajícími spotřební dani.

Vznik registru si podle MF vyžádaly daňové podvody, které souvisí s nezákonným přimícháváním nezdaněných zvláštních minerálních olejů do tradičních pohonných hmot, zejména motorové nafty. "Do tohoto registru budou zapisováni výrobci, distributoři a koneční spotřebitelé zvláštních minerálních olejů. Povinnosti spojené s registrem se budou vztahovat pouze na osoby, které nabývají tyto oleje volně ložené nebo umístěné v baleních přesahujících 210 litrů," uvádí materiál. Návrh by tak podle MF měl co nejméně dopadnout na malé distributory a spotřebitele zvláštních minerálních olejů.

Mezi zvláštní oleje patří oleje používané k obrábění kovů, k uvolňování odlitků z forem, antikorozní oleje, ložiskové oleje, oleje pro technologické účely, oleje pro kalení a přenos tepla, textilní oleje nebo ostatní mazací oleje. U těchto minerálních olejů totiž vzniká povinnost přiznat a zaplatit spotřební daň pouze v případě, že jsou určeny pro pohon motorů, výrobu tepla nebo pro výrobu směsných pohonných hmot.

Ministerstvo podle materiálu původně také navrhovalo zvýšit maximální výše zajištění spotřební daně z minerálních olejů u daňových skladů ze současných 100 milionů korun na 1,5 miliardy korun. "Na základě jednání ministerstvo financí zvolilo variantu řešení formou zpřísnění povolovacích řízení namísto původně uvažovaného výrazného plošného navýšení zajištění spotřební daně," uvádí ale předkládací zpráva.

Ke snížení daňových nedoplatků tak chce MF zpřísnit povolovací řízení tak, aby byl maximálně omezen počet rizikových firem, kterým je umožněno nakládat s vybranými výrobky podléhajícími spotřební dani. Rizikovost firem chce ministerstvo přitom posuzovat z hlediska jejich spolehlivosti, tedy trestněprávní bezúhonnosti a daňové spolehlivosti, daňové bezdlužnosti i ekonomické stability.

sos mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK