Ceny ropy kvůli vývoji v Libyi mírně rostou

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích kvůli nestabilitě v Libyi mírně rostou. Americkou ropu však brzdí očekávání, že zásoby ropy v USA v posledním týdnu rostly.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:20 SELČ přidávala více než 50 centů na zhruba 109,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu rostla jen o dva centy na 102,63 dolaru za barel.

Dvě ropná pole v západní Libyi jsou více než týden stále zavřená, přestože vláda uvedla, že protesty v oblasti už skončily. Těžba v zemi tak zůstává beze změny, činí 210.000 barelů denně.

Násilí mezi znepřátelenými milicemi a nedělní útok na parlament pak přiměly francouzskou ropnou skupinu Total omezit svou účast v Tripolisu. Alžírská státní energetická společnost Sonatrach pak začala evakuovat své zaměstnance.

Průzkumy agentury Reuters naznačují, že zásoby ropy ve Spojených státech stouply minulý týden o jeden milion barelů a jsou nyní nejvyšší za nejméně 20 let. Americký ropný institut API zveřejní údaje o zásobách dnes večer a vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu.

"Zpráva o zásobách je limitujícím faktorem pro další růst ceny americké ropy," řekl analytik John Kilduff ze společnosti Partner Again Capital. Na celý trh má podle něj ale největší vliv vývoj v Libyi.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 109,91 109,37 New York - Nymex WTI červen 102,63 102,61

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK