O místo šéfa pozemkového úřadu se uchází více než 10 lidí

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - O místo ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu (SPÚ) se uchází více než deset lidí. V dnešním rozhovoru pro ČTK to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že od začátku července by chtěl mít místo nově obsazeno. Řízením úřadu, jehož hlavní agendou jsou v současné době církevní restituce, je po odvolání Petra Šťovíčka od začátku března dočasně pověřen Martin Vrba.

Úřad se s ministrem koncem dubna dohodl, že přijme 130 nových zaměstnanců. V důsledku razantního propouštění v době, kdy ministerstvo vedl Petr Bendl (ODS), totiž úředníci podle Jurečky nezvládali dodržovat zákonné lhůty pro správní řízení. "Vláda sice schválila restituce, ale vůbec nepřemýšlela nad technickou a personální přípravou institucí, které je měly řešit," podotkl. Úřad tak dnes paradoxně nabírá zpátky část z více než 300 zaměstnanců, které v nedávné minulosti propustil.

Původně se mluvilo o tom, že kvůli náboru nových zaměstnanců bude nezbytné navýšit rozpočet úřadu o desítky milionů korun. Podle Jurečky to však nakonec nebude nutné. "Jsme dohodnuti na tom, že zdroje dokážou najít v rozpočtu Státního pozemkového úřadu," podotkl. V jednání je však jiný možný přesun peněz z rozpočtu ministerstva, a to na zintenzivnění pozemkových úprav, které v současné době stojí.

Již nyní je jasné, že úřad v řadě případů nestihne splnit zákonné lhůty v nichž má vyřizovat správní řízení k restitucím. "Víme o tom, že budeme v prodlení," poznamenal. Jurečka proto aktuálně jedná s vedoucími představiteli církví. "Já apeluji na všechny; raději o něco později, ale správně, bez chyb," řekl. Lesy České republiky by podle ministra měly mít ke konci roku vyřízeno asi 70 až 80 procent žádostí. U SPÚ se prý netroufne odhadovat. "Počítám, že do konce roku 2015 bychom měli dotáhnout všechny záležitosti, které půjdou," řekl. U případů, kdy se církve a stát nedohodnou a skončí soudem, nelze dobu trvání sporů určit.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Úřady před zahájením restitucí odhadovaly, že stát by mohl církvím vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy, Lesy ČR blokují asi 142.000 hektarů pozemků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK