Podnikavou hlavu vyhrál nápad nových osvětlovacích systémů

23.05.2014 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Pátý ročník soutěže o nejlepší podnikatelský záměr Podnikavá hlava, kterou pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci, ovládl podnikatel Radek Poisl ze Zábřehu s projektem AmoTec na výrobu a prodej automatických multifunkčních osvětlovacích systémů. Titul podnikatel v sukních si odnesla Lucie Balarinová s projektem První pomoc živě. V kategorii středoškoláků zvítězily Kristýna Zapletalová a Markéta Žákovská.

Jedná se o inteligentní osvětlovací systém, který jsme vytvořili jako reakci na zákaz prodeje klasických žárovek vydaný Evropskou unií. Vyvinuli jsme vlastní světelné zdroje, do kterých jsme integrovali řídicí jednotku, která inovativním způsobem detekuje osoby v osvětlovaném prostoru,“ představil produkt, který se nachází zatím ve fázi prototypu, šťastný výherce.

Do soutěže vstupoval proto, aby si ověřil, zda je jeho záměr životaschopný. „Výhru využiju na vylepšení designu produktu. Věřím, že nás teď bude hodně vidět a ve vývoji produktu pokročíme,“ doplnil Poisl, který v současné době provozuje kovovýrobu.

Druhé místo získal Pavel Ředina s návrhem nových technologií mytí v polovodičové výrobě a pomyslný bronz si odnesl Jan Císař se svým Online fitness klubem.

Kvalita soutěžících roste

Do soutěže letos své podnikatelské záměry zaslalo celkem 54 autorů, do finále se probojovalo 12 z nich. Oproti předchozím ročníkům měli větší zastoupení posluchači olomoucké univerzity. Nejvíce příspěvků pocházelo z Olomouckého kraje.

Podle pořadatelů se úroveň klání rok od roku zvyšuje. „I letos se do finále probojovaly opravdu kvalitně zpracované nápady. Opět převažovaly záměry využívající internet, ale zvýšil se počet soutěžních příspěvků zaměřených na nové služby, výrobky nebo technologie. Věřím, že většina soutěžících své nápady uskuteční a využije i našich služeb,“ uvedla projektová manažerka Vědeckotechnického parku UP Silvie Polánková.

Vítěz získal odměnu 50 tisíc korun, celkem si finalisté rozdělili ceny v hodnotě zhruba 600 tisíc korun. Vedle finanční odměny získají i cenné rady odborníků a zázemí při rozjezdu podnikání.

Podnikatel v sukních

Celkem 13 projektů soutěžilo ve zvláštní kategorii Podnikatel v sukních, do níž jsou zapojené projekty vytvořené ženami či pro příslušnice něžného pohlaví určené. Nejvíce zaujal nápad První pomoc živě od Lucie Balarinové, která studuje doktorské studium na Fakultě zdravotnických věd UP.

Jedná se o výukové zážitkové kurzy první pomoci. Fungují od července loňského roku, nyní jsme tomu dali oficiální značku. Cílovou skupinou jsou sociální pracovníci, úředníci, firmy a zajímá nás zejména vyšší management. Myšlenka vznikla v mých osmnácti letech, kdy jsem se v autobuse ocitla v blízkosti muže s epileptickým záchvatem a nevěděla, co mám dělat. Tehdy jsem se rozhodla, že to chci změnit,“ uvedla Balarinová.

Soutěž v této kategorii zaštiťuje Olomoucký kraj. „Naším záměrem je podporovat podnikatelského ducha, a to nejen u mladých lidí všeobecně, ale v tomto případě především u žen, budoucích podnikatelek. Osobně mne velmi těší zájem o tuto kategorii, kdy podnikatelské záměry vytvořené ženami tvoří prakticky jednu čtvrtinu všech hodnocených projektů. Věřím, že jsme při výběru vítězného projektu zvolili ten, který se jeho autorce podaří přivést k životu,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Středoškolská kategorie

Mezi středoškoláky v konkurenci sedmi projektů porotu nejvíce oslovil záměr Designové popruhy na foťáky od Kristýny Zapletalové a Markéty Žákovské. Studentky druhého ročníku Střední školy designu a módy v Prostějově přišly s nápadem, který by podle nich mohl vyplnit prázdné místo na trhu. „Zatím je to jen nápad, ale jeden popruh jsme vyzkoušely a myslíme si, že by to mohlo fungovat. V obchodech je totiž těžké takové popruhy najít, všude jsou jen obyčejné černé. Soutěž je pro nás každopádně velká zkušenost,“ uvedla Žákovská.

Hlavním partnerem soutěže je Česká spořitelna, která se několik let věnuje podpoře inovací. „Za tu dobu jsme získali zkušenost, že právě univerzity mají velký potenciál pro rozvoj a vznik nových myšlenek. Nicméně cesta od inovativní myšlenky k vlastní realizaci není vůbec jednoduchá. I z tohoto důvodu jsme hrdým partnerem soutěže Podnikavá hlava, kde dochází k propojení akademické a komerční sféry a jsou podporovány iniciativy studentů,“ uvedla Judita Naňková z úseku řízení služeb korporátního bankovnictví.

Vloni soutěž vyhrál student Martin Zavadil s projektem Sledujeme divadlo. Klání se tehdy zúčastnilo rekordních 67 projektů. Celkem již v minulosti Podnikavou hlavou prošlo přes 200 soutěžících, někteří z nich uvedli své nápady do praxe. Podrobné informace o soutěži jsou dostupné na www.podnikavahlava.cz.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT