Bankovní institut nabízí celoživotní vzdělávání. Ve spolupráci s firmami a Úřadem práce ČR

26.05.2014 | , BIVŠ
STUDENT


Jaká kvalifikace v současné době zaručí bezproblémové pracovní uplatnění? Na tuto otázku se snaží odpovědět státní správa, podnikatelé i provozovatelé škol. Posledně jmenovaní podle aktuálních požadavků trhu práce průběžně upravují nabídku studijních programů. Často ve spolupráci s firmami tak, aby úspěšným studentům usnadnili vstup nebo návrat do pracovního života. První soukromá vysoká škola v České republice Bankovní institut (BIVŠ) proto nabízí celoživotní vzdělávání (CŽV), individuální přístup a téměř nulovou nezaměstnanost absolventů.

Koncem dubna bylo v České republice bez práce na 575 tisíc lidí. Nejsložitěji přitom hledají pracovní uplatnění lidé starší 55 let, kterých postupně přibývá. „Významnou roli při hledání práce hraje vzdělání. Čím vyšší je či více odpovídá aktuálně poptávaným profesím, tím se zvyšuje pravděpodobnost najít si dobré pracovní místo“, říká rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík a dodává: „Bankovní institut dnes nabízí celoživotní vzdělávání formou kombinovaného studia, rekvalifikačních kurzů nebo krátkodobých seminářů šitých na míru konkrétnímu zadavateli či aktuálním požadavkům trhu práce. Do předloňska přitom absolventi BIVŠ vykazovali 100% zaměstnanost.

Vzdělávat se je samozřejmě vhodné po celý život. Pokud studium v jakémkoliv věku primárně souvisí s hledáním práce, je dobré sledovat požadavky trhu práce a pestrost i kvalitu studijních programů. Kurzy celoživotního vzdělávání na Bankovním institutu vysoké škole, které vycházejí z akreditovaných studijních programů (tj. BIVŠ je organizuje podle § 60 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách), dosud absolvovalo 350 lidí. Největší zájem přitom byl o Oceňování nemovitého majetku, tento kurz absolvovalo 292 zájemců. Jako novinku BIVŠ nyní připravuje kurzy související s ekologií, jedná se například o kurz Ekologická rizika a příležitosti investičních záměrů. Chtěl by je spustit od září 2014.

Stěžejní na poli celoživotního vzdělávání je v Bankovním institutu v současné době kurz Oceňování nemovitého majetku“, říká výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová a dodává: „Jde o formu kombinovaného studia, a to buď dvousemestrální - pro uchazeče s předchozím stavebním vzděláním nebo čtyřsemestrální - pro nestavaře. Absolventi získají osvědčení o absolvování kurzu, které pak slouží jako podklad pro vydání živnostenského oprávnění pro oceňovače majetku.

Kurz Oceňování nemovitého majetku otevírá Bankovní institut vysoká škola každý půlrok. Větší zájem je o ten dvousemestrální, pokaždé ho absolvuje cca 20 lidí. Víc by nebylo vhodné, protože by nemohl být zachován individuální přístup, na kterém si BIVŠ zakládá. Obdobně je možné v rámci celoživotního vzdělávání na Bankovním institutu absolvovat také kurz Bankovnictví.

Šanci uplatnit se na trhu práce zvyšují také rekvalifikace. Během letošního prvního čtvrtletí se rekvalifikačních kurzů, na kterých se plně nebo zčásti finančně podílel Úřad práce ČR (ÚP ČR), zúčastnilo celkem 14 173 uchazečů o zaměstnání. Byli mezi nimi i ti, kterým s rekvalifikací pomohl právě Bankovní institut. Organizuje dva kurzy: Realitní makléř a Management zaměřený na logistiku. Rekvalifikace z BIVŠ mají celostátní působnost. Pokud je absolvuje člověk evidovaný na Úřadu práce ČR, může mu úřad kurz proplatit. Celkem za první tři měsíce letošního roku poskytl ÚP ČR zájemcům o prohloubení vzdělání či změnu profese cca 62,5 milionů Kč. Částka zahrnuje i peníze z Evropského sociálního fondu.

Bankovní institut pořádá také krátkodobé semináře. Často ve spolupráci a na zadání konkrétní firmy, která potřebuje co nejdříve získat kvalifikované zaměstnance. Některé semináře pak vycházejí z aktuálních požadavků a potřeb pracovního trhu. V současné době je tak možné na BIVŠ získat znalosti třeba o novém Občanském zákoníku.

Řekli o celoživotním vzdělávání:
(názory absolventů kurzů celoživotního vzdělávání na Bankovním institutu vysoké škole)

  • Tradičně vysoká odborná úroveň. Děkujeme!
  • Jasné, stručné, informativní. Výborný přednášející, výborně vedeno.
  • Zajímavé, poučné, dobré pro praxi!

Jak to v Bankovním institutu vysoké škole vypadá v praxi, se mohou lidé přesvědčit sami. Každý poslední čtvrtek v měsíci totiž BIVŠ pořádá Den otevřených dveří. Ten nejbližší se uskuteční 29. května na adrese Nárožní 2600/9, Praha 5. Více na www.bivs.cz.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: STUDENT