Eurokomisař vyzval Ukrajinu k zaplacení dluhu Rusku za plyn

26.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. května (zpravodaj ČTK) - Ukrajina musí Rusku zaplatit miliardový dluh za odebraný plyn. V německé rozhlasové stanici Südwestrundfunk to dnes prohlásil evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Zároveň ale kritizoval ruskou státní společnost Gazprom za to, že údajně prodává plyn Ukrajině příliš draho.

Oettinger se dnes večer sejde v Berlíně s ruským ministrem energetiky Alexandrem Novakem a jeho ukrajinským protějškem Jurijem Prodanem. Budou spolu jednat o zajištění energetické bezpečnosti Ukrajiny i Evropské unie a součástí rozhovorů bude i vypořádání ukrajinského dluhu vůči Rusku. Moskva hrozí, že pokud Kyjev dlužnou částku nezaplatí, omezí nebo zcela zastaví dodávky plynu přes Ukrajinu. To by mělo vliv i na zásobování EU plynem.

"Při všech výhradách, které vůči Rusku můžeme mít, jsou tady účty a účty se musí platit," prohlásil Oettinger. Kyjevu by se splacením dluhu podle eurokomisaře měly pomoct záchranné balíčky připravené Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Podle ruské strany dluží Ukrajina za odběr plynu 3,5 miliardy dolarů (70,4 miliardy korun).

Oettinger se nicméně pozastavil nad tím, že Gazprom na počátku dubna zvýšil cenu za plyn pro Ukrajinu na 485 dolarů za tisíc metrů krychlových, když za předchozí, Rusku vstřícnější vlády Kyjev platil 268,50 dolaru. "Cena plynu by byla přiměřená, kdyby se Rusko zaměřilo do rozmezí 250 až 400 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je obvyklá cena na trzích Evropské unie," řekl eurokomisař.

Ukrajina už dříve dala najevo ochotu zaplatit 2,2 miliardy dolarů z dlužné částky. Podmiňuje to ale tím, že Gazprom sníží cenu plynu zpět na původní úroveň. Dubnové zvýšení bylo podle Kyjeva svévolné a současná cena plynu je neodůvodněně vysoká.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK