Coface zlepšila odhad letošního vývoje české ekonomiky na 2,1 pct

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Úvěrová pojišťovna Coface zlepšila odhad letošního vývoje české ekonomiky z předchozích 1,9 procenta na 2,1 procenta. Důvodem je oživení v eurozóně a nízké úrokové sazby centrální banky, řekl dnes novinářům ekonom Coface Grzegorz Sielewicz.

Největší růst hospodářství očekává Coface v regionu střední a východní Evropy v Lotyšsku (3,8 procenta). V Polsku by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 3,2 procenta, v Rumunsku a Litvě o tři procenta, v Maďarsku a na Slovensku o 2,3 procenta, v Estonsku o 2,2 procenta a v Bulharsku o 1,6 procenta. Pro Slovinsko odhaduje stagnaci, chorvatská ekonomika by podle odhadu Coface měla klesnout o 0,2 procenta.

Vývoz ČR stoupl podle Coface v prvním čtvrtletí o devět procent. Z toho export do Německa vzrostl o 13 procent a do Polska o čtyři procenta. Naopak export do Ruska se snížil o šest procent a na Ukrajinu o dvacet procent. Zatímco ale vývoz do Německa tvoří téměř třetinu celkového exportu, v případě Ukrajiny je to pouze 0,7 procenta, upozornil Sielewicz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK