Francie hodlá bránit banku BNP, které hrozí v USA vysoká pokuta

03.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. června (ČTK) - Francie hodlá bránit zájmy své největší banky BNP Paribas, které ve Spojených státech údajně hrozí masivní pokuta přes deset miliard dolarů (více než 200 miliard Kč) kvůli porušování amerických a mezinárodních sankcí vůči Íránu, Súdánu a dalším zemím. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes označil takto vysokou pokutu za "nepřiměřenou". Pokuta by podle něj mohla ovlivnit jednání Evropské unie a Spojených států o vytvoření zóny volného obchodu.

"Pokud dojde k nějaké chybě či přestupku, pak je normální, že následuje pokuta. Musí to ale být pokuta přiměřená," řekl Fabius ve francouzské televizi. Jeho prohlášení přišlo pouhé dva dny před schůzkou amerického prezidenta Baracka Obamy s francouzským protějškem Françoisem Hollandem. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou přitom už teď napjaté kvůli postupu Spojených států ohledně syrské krize a kvůli neochotě Francie zrušit dohodu o prodeji vojenských lodí Mistral Rusku.

Francouzští představitelé uvedli, že Hollande se otázkou pokuty pro BNP hodlá na setkání s Obamou zabývat. Státníci by přitom mohli řešit i nabídku americké společnosti General Electric na koupi energetické divize francouzské strojírenské skupiny Alstom, ke které se Francie staví s velkou obezřetností kvůli obavám o pracovní místa.

Zdroje agentury Reuters již dříve uvedly, že americké úřady by za ukončení vyšetřování BNP mohly požadovat přes deset miliard dolarů, což představuje téměř celý hrubý zisk této banky za loňský rok. BNP se dnes k této záležitosti odmítla vyjádřit. Tržní hodnota akcií BNP od konce dubna kvůli obavám z vysoké pokuty klesla o více než šest miliard eur (zhruba 165 miliard Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK