Investoři ohodnotili mladou firmu Uber na téměř 18 mld. USD

06.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. června (ČTK) - Mladá americká firma Uber, jejíž aplikace umožňuje pronajmout si auto s řidičem, získala od investorů 1,2 miliardy dolarů. Celková hodnota této rychle rostoucí společnosti se tak dostala na 18,2 miliardy dolarů (asi 366,3 miliardy Kč). Pro start-upy v americkém Silicon Valley je to jedno z vůbec nejvyšších ohodnocení, informovala dnes agentura Reuters.

Společnost Uber, která nabízí služby v oblasti spolujízdy, někteří považují za alternativu k tradičnímu taxi. Firma provozuje mobilní aplikaci, která pomocí systému lokalizace polohy do několika minut najde auto s řidičem. Pronajímaný vůz často vlastní společnost, která má s Uber smlouvu.

Podle zdroje agentury Reuters do firmy investovaly mimo jiné společnosti Fidelity Investments, Wellington Management nebo BlackRock.

Uber v současnosti nabízí své služby ve 128 městech po 37 zemích světa. Investoři doufají, že firma je schopna expandovat po celém světě a dokáže rozšířit spektrum služeb.

List The Wall Street Journal poznamenal, že Uber má nyní větší hodnotu než přední sítě autopůjčoven Hertz Global Holdings a Avis Budget Group. Obě přitom dohromady provozují přes milion aut a loni měly tržby dohromady zhruba 18 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK