Nikkei: Sony předstihla v prodeji herních konzolí Nintendo

09.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. června (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony prodal v uplynulém finančním roce 18,7 milion herních konzolí, a poprvé po osmi letech tak překonal domácího rivala Nintendo. Informoval o tom japonský finanční list Nikkei Asian Review.

Nintendo prodalo během roku do konce března 16,3 milionu těchto herních zařízení, což je propad o 31 procent. Firmě, která v uplynulém fiskálním roce spadla do ztráty, klesl prodej přenosných herních konzolí Nintendo 3DS. Na trhu se příliš se nedařilo ani konzoli Wii U, která je nástupcem staršího zařízení Wii.

Americkému Microsoftu prodej konzolí vzrostl o 16 procent na 11,6 milionu. Přispěl k tomu hlavně prodej konzolí Xbox One, které firma v listopadu uvedla na trhy ve Spojených státech i jinde. V listopadu začala své konzole PlayStation 4 v USA a na jiných místech prodávat i Sony. Za celý rok jí ale prodej všech herních systémů celkově klesl o pětinu.

Trh s herními konzolemi v konkurenci s hrami v chytrých telefonech nadále ztrácí, podotýká list. Pro výrobce se proto stalo nutností nabízet nové služby, jako jsou hry na bázi cloudu, aby přilákaly hráče.

Sever BBC dnes poznamenal, že Sony, Nintendo a jejich americký konkurent Microsoft tento týden představí nové hry. V Los Angeles mezitím v úterý začíná prestižní veletrh počítačových her Electronic Entertainment Expo (E3).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK