Plzeňský kraj omezí o 9 pct železniční spoje, ušetří 37 mil Kč

09.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 9. června (ČTK) - Plzeňský kraj v příštím roce sníží o víc než devět procent objem dotované vlakové dopravy. Zatímco letos hejtmanství dotuje železniční dopravní obslužnost v rozsahu 5,26 milionu kilometrů, příští rok by to mělo být 4,8 milionu kilometrů. Důvodem jsou úspory. Kraj tím ušetří zhruba 37 milionů korun, řekl dnes při jednání zastupitelstva hejtmanův náměstek pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).

"Kraj se musí chovat jako dobrý hospodář a nemůžeme si dovolit v současné době při současných rozpočtových příjmech prázdné vlaky," uvedl. Škrty se dotknou především páteřních tratí, ale i regionálních. "Musíme si uvědomit, že dnes téměř každou třičtvrtěhodinu jezdí na páteřních tratích spěšný vlak, rychlík nebo osobní vlak," řekl Bauer. Čísla redukovaných kilometrů podle něj nejsou ještě konečná, po debatách se starosty se mohou objemy dotovaných kilometrů ještě o pět procent změnit.

Kraj ruší především dopolední spoje, které jsou málo frekventované. Ohled bere na to, kolik lidé ve spoji jezdí i to, zda zároveň nejezdí autobus, řekl Bauer. Pokud se překrývá vlakový a autobusový spoj, dá kraj přednost levnější autobusové dopravě.

Návrh se nelíbí řadě starostů. Vytýkají kraji, že rozhodl plošně o rušení spojů, aniž by to důkladněji probral s obcemi. Například starosta Horšovského Týna na Domažlicku a opoziční krajský zastupitel ODS Josef Holeček doufá, že připomínky obcí vezme kraj ještě v potaz a přehodnotí, které spoje zruší. V Horšovském Týně by se podle něj například redukce dotkla spoje, kterým jezdí ráno do města žáci speciální základní školy i středoškoláci a odpoledne se vracejí domů.

Letos kraj dotuje železniční dopravu celkem 590 miliony korun, z toho je téměř 136 milionů korun od státu.

lap jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK