V Temelíně nastartovali po 46 dnech reaktor druhého bloku

10.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 10. června (ČTK) - V Jaderné elektrárně Temelín dnes po 46 dnech odstávky personál nastartoval reaktor druhého výrobního bloku. Odstávka temelínské dvojky se tak dostala do závěrečné fáze. Následné vyvažování turbosoustrojí bude náročnější kvůli výměně rotoru generátoru. Obnovení výroby elektřiny je plánováno na závěr týdne. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Spuštěním reaktoru bylo zahájeno několikadenní uvádění bloku do provozu. To je spojeno s provedením řady zkoušek v jaderné i nejaderné části elektrárny.

"Uvádění bloku do provozu začíná fyzikálními testy, kterými se ověřují parametry paliva při minimálním výkonu reaktoru. Jejich zvládnutí je podmínkou pro zvýšení výkonu reaktoru na 30 procent, kde následují další kontroly paliva. Při tomto výkonu se vyvažuje turbína. Oproti předchozím odstávkám lze očekávat, že vyvažování bude s ohledem na výměnu rotoru generátoru náročnější," upozornil Sviták. Vyrábět elektřinu blok začíná při padesátiprocentním výkonu reaktoru.

Elektřinu přestal druhý blok z důvodu plánované výměny čtvrtiny paliva vyrábět 26.dubna. První blok bude pro výměnu paliva odstaven na 74 dní 28. června.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem 2x 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliard kWh elektrické energie. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,694 miliard kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK