Ceny ropy kvůli bojům v Iráku a zásobám v USA rostou

11.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně rostou a severomořská ropa Brent se vrátila nad 110 dolarů za barel. Ropný trh táhnou vzhůru obavy z dopadů násilí v Iráku na tamní těžbu a další pokles zásob ve Spojených státech.

Cena Brentu po 17:00 SELČ stoupla o zhruba půl dolaru těsně nad 110 dolarů za barel a předtím vystoupila až na 110,25 USD. Americká lehká ropa WTI zpevnila o 35 centů na 104,70 USD za barel a dostává se k blízkosti letošního maxima 105,22 USD z počátku března.

Islámští radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) v úterý ovládli severoiráckou provincii Ninive a boje se vedou v Bajdží, kde je největší ropná rafinerie v zemi. Radikálové postupují i do provincií Kirkúk a Saláhaddín a dnes zcela ovládli město Tikrít. Irácké ministerstvo ropného průmyslu zdůraznilo, že jihoirácká ropná zařízení jsou zcela v bezpečí, prudké boje ale vyvolávají obavy z dalšího zhoršení situace.

"Pro ceny ropy to je záruka podpory. Mimo je už Libye, vývoz z Íránu je nízký a vyhlídky na brzký návrat některé z obou zemí na trh jsou mizivé," řekl agentuře Reuters analytik britské banky SEB Bjarne Schieldrop.

Ropu podpořily i údaje o vývoji ropných zásob v USA. Minulý týden zásoby ropy podle dnešních údajů vládního Úřadu pro energetické informace klesly o 2,6 milionu barelů, což bylo více, než se čekalo.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes podle očekávání dohodla na zachování limitu produkce ropy na dalších šest měsíců na současné úrovni 30 milionů barelů denně. Dvanáctičlenný kartel je spokojen se současnými cenami, které zůstávají nad hranicí 100 dolarů za barel.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 110,02 109,52 New York - Nymex WTI červenec 104,70 104,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK