Pražská burza opět mírně ztrácela, posilovaly jen akcie NWR

13.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Pražská burza dnes opět mírně ztrácela. Index PX klesl o 0,45 procenta na 1032,75 bodu. Posilovaly jen akcie těžební firmy NWR, zbylých 14 hlavních emisí oslabovalo, či stagnovalo. Největší ztráty zaznamenal developer Orco, a to přes čtyři procenta. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Index PX následoval v poklesu západoevropské burzy, které v závěru oslabují v návaznosti na obavy z eskalujícího konfliktu v Iráku. Výběr zisků vidíme i na středoevropských burzách," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct.

Cenné papíry NWR si připsaly 1,03 procenta na 9,8 koruny. Vzhledem k malému objemu obchodů s akciemi firmy, ale emise do celkového vývoje pražské burzy zřejmě příliš nezasáhla. Největší podíl na objemu obchodů s hlavními emisemi, zhruba poloviční, měly akcie operátora Telefónica CR, jejichž cena stagnovala na 292,4 koruny. Nezměnila se ani cena akcií bankovní skupiny Erste a Komerční banky.

Cenné papíry energetické firmy ČEZ, které zaznamenaly druhý největší objem obchodů, mírně oslabily, o 0,13 procenta na 603 korun. Nejvíce se do červených čísel propadlo Orco. Akcie developerské firmy oslabily o 4,46 procenta na 15 korun. Stejně jako v případě NWR ale pravděpodobně pohyb burzy kvůli malému objemu obchodů neovlivnily.

Výrazně ztrácely také například cenné papíry firem Stock, CME a VIG. Akcie likérky Stock oslabily o 1,71 procenta na 103,5 koruny, akcie mediální společnosti CME o 1,6 procenta na 55,2 koruny a akcie pojišťovací skupiny VIG také o 1,6 procenta na 1046 korun. "Akcie VIG se od středy obchodují bez nároku na dividendu," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Oslabily třetím dnem v řadě. Za celý týden ztratily přes čtyři procenta, což představuje největší týdenní propad od poloviny března," doplnil Mokoš.

Česká měna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna oproti čtvrtečnímu závěru k euru oslabila o tři haléře na 27,44 Kč/EUR a k dolaru o čtyři haléře na 20,27 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes před 17:30 Kč/EUR 27,41 27,44 Kč/USD 20,23 20,27

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK