MMR v minulosti nejvíce utrácelo za IT služby a poradenství

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v minulých třech letech nejvíce platilo za IT služby, audity a poradenství. Komerčním dodavatelům v letech 2011 až 2013 zaplatilo celkem přes 4,7 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o auditu ministerstev ovládaných ANO, které zveřejnilo v neděli v noci ministerstvo financí.

Nejvíce peněz získala softwarová společnost Tesco SW, která ministerstvu vystavila faktury za 345 milionů korun. Přes sto milionů korun získaly také firmy S&T CZ (103 milionů korun) a Datasys (101 milionů korun).

Z auditních a poradenských firem si úřad nejvíce oblíbil společnosti EY (dříve Ernst & Young) a CS - Project, kterým za tři roky poslal 68,6 milionu korun, resp. 66 milionů korun.

Z auditu také vyplývá, že ministerstvo z pohledu výdajů na telekomunikační služby patří k úspornějším resortům. Náklady na jednoho zaměstnance loni činily 209 korun, přičemž za poslední tři roky klesaly. Ještě v roce 2011 tyto výdaje dosahovaly 404 korun. Podstatně více provolali zaměstnanci podřízených organizací. Například u Centra pro regionální rozvoj ČR dosahovaly loni průměrné výdaje na telekomunikační služby 2856 korun na zaměstnance, u České centrály cestovního ruchu 2487 korun.

Do průměru se MMR vejde i při porovnání cen kupovaných počítačů. Úřad za jeden platil průměrně 17.983 korun, za sledované tři roky se cena snížila zhruba o dva tisíce korun. Notebooky ministerstvo nakupovalo o něco dráže, ceny mírně překračovaly dvacetitisícovou hranici.

Audit sledoval také výdaje za kancelářský papír, v tomto ohledu na tom bylo MMR ze sledovaných ministerstev nejlépe. Loni nakupovalo balení 500 kusů kancelářského papíru A4 za průměrných 74,37 koruny, což je o více než 12 korun méně než u nejdražšího ministerstva financí. Celkem loni MMR na kancelářský papír utratilo 595.000 korun. I to je s přehledem nejméně.

Ministerstvo financí auditem analyzovalo 650.000 faktur za 318 miliard korun, veřejné zakázky za 213 miliard korun nebo 86 zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu. Celkem auditoři našli 1207 faktur, tedy asi pět procent z kontrolovaného počtu, k nimž nelze dohledat veřejné zakázky. Jejich hodnota je zhruba 16 miliard korun.

fis ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK