MMF snížil odhad letošního růstu v USA na dvě procenta

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. června (ČTK) - Americká ekonomika poroste letos kvůli velmi slabému výkonu v prvním čtvrtletí jen o dvě procenta. Předpověděl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF), který tím snížil svou dubnovou předpověď 2,8 procenta. Největší světová ekonomika nedosáhne plné zaměstnanosti dříve než v roce 2017, což centrální bance USA (Fed) umožní odkládat zvyšování úrokových sazeb, uvedl fond ve své výroční zprávě o americké ekonomice.

 

Pro příští rok MMF ponechal dosavadní předpověď tříprocentního růstu. Potenciální růst ekonomiky, tedy takový, při němž ještě nevznikají inflační tlaky, se bude ale v budoucích letech pohybovat jen kolem dvou procent, což je podstatně pod dlouhodobým průměrem tří procent nebo více. Fond to vysvětluje stárnutím obyvatelstva a zpomalováním růstu produktivity.

Kvůli nezvykle chladné zimě největší světová ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o jedno procento. Podle ekonomů by ale měla v tomto čtvrtletí výrazně oživit.

MMF ale předpokládá, že inflace zůstane nízká, což by spolu se stále nedokončeným oživením trhu práce mělo umožnit, aby Fed držet úrokové sazby na nynější nulové úrovni déle než do poloviny roku 2015, jak se zatím předpokládá. Fond ale upozornil na to, že příliš dlouhé udržování mimořádně nízkých úroků zvyšuje obavy z finanční nestability.

Fond vyzval federální vládu, aby posílila výdaje do výstavby infrastruktury a vzdělání a pozměnila daňový systém. MMF například navrhuje zavedení federální daně z benzinu nebo obnovení daňové úlevy pro výzkum a vývoj. USA by podle představ fondu rovněž měly reformovat firemní daně, zavést daň z uhlíku a připravit půdu pro zavedení federální daně z přidané hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK