General Motors svolává dalších 3,2 milionu aut kvůli zapalování

16.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 16. června (ČTK) - Americká automobilka General Motors svolává do servisů hlavně ve Spojených státech dalších 3,2 milionu vozů kvůli možným problémům se spínačem zapalování. Oznámila to dnes firma. GM za poslední více než čtyři měsíce kvůli možnému problému se spínačem už svolala 2,6 milionu aut.

Nejnovější svolávání se týká vozů z modelových let 2000 až 2014.

Automobilku budou nejrůznější svolávací akce v tomto čtvrtletí stát celkem 700 milionů dolarů, upřesnila také skupina. Do této částky je zahrnut i odpis ve výši 400 milionů dolarů, který firma oznámila dříve, napsal zpravodajský server CBNC.

Ze 2,6 milionu dříve svolaných aut jich firma zatím opravila sedm procent. Opravy prý nabraly zpoždění kvůli tomu, že výrobce spínače začíná vyrábět tento díl pro vozy, které se už nevyrábí. GM očekává, že všech 2,6 milionu spínačů bude vyrobeno do konce října.

Vadné spínače podle automobilky zavinily více než pět desítek nehod a nejméně 13 úmrtí.

Interní zpráva nedávno ukázala, že zaměstnanci na nižších úrovních firmy závadu 11 let přehlíželi. Šéfka automobilky Mary Barraová má ve středu kvůli tomuto skandálu podruhé stanout před americkými zákonodárci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK