Akcie v USA díky fúzím stouply, brzdil je chaos v Iráku

17.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Americké akcie v pondělním rozkolísaném obchodování nakonec mírně posílily, zejména díky novým zprávám o firemních fúzích. Náladu na trhu ale podkopával chaos v Iráku, který žene vzhůru ceny ropy. Obavy z vývoje v této zemi odrazují investory od nákupů rizikovějších aktiv a nutí je uchylovat se do bezpečnějších investic.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,03 procenta na 16.781,01 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,08 procenta na 1937,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 4321,11 bodu se ziskem 0,24 procenta.

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že Spojené státy jsou připraveny jednat o Iráku s Íránem, s nímž už Washington desítky let neudržuje diplomatické styky. Nevyloučil, že USA proti islamistům, kteří táhnou na Bagdád, nasadí bezpilotní letouny.

"Irák je v této chvíli pro investory záminkou k prodejům. Jakmile se ale začne prodávat, okamžitě se objeví kupci, což vede k tomu, že trh je tak rozkolísaný," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské firmy Rockwell Global Capital Peter Cardillo. Hlavní indexy během dne oscilovaly mezi kladnými a zápornými hodnotami.

Trh nadále podporuje silná aktivita v oblasti firemních fúzí. Americký výrobce zdravotnického zařízení Medtronic se dohodl na převzetí irského konkurenta Covidien za 42,9 miliardy dolarů (869,2 miliardy Kč).

Příznivé byly také údaje z ekonomiky. Průmyslová výroba v USA v květnu výrazně obnovila růst a další údaje ukázaly zrychlení průmyslové aktivity ve státě New York.

Obavy z bojů v Iráku posílily v pondělním devizovém obchodování kurzy japonského jenu a švýcarského franku, které investoři považují za bezpečné měny. Japonský jen tak vůči euru nakrátko vystoupil na čtyřměsíční maximum. Dolar vůči euru oslabil vzhledem k přípravám trhu na nadcházející zasedání americké centrální banky.

Dolar proti jenu v závěru obchodování klesl o 0,25 procenta na 101,82 JPY. Euro vůči japonské měně sestoupilo během dne až na 137,70 JPY, nakonec ale oživilo na 138,16 JPY. Evropská měna proti dolaru posílila o 0,2 procenta na 1,3570 USD, zůstala ale na dohled svého čtyřměsíčního minima 1,3503 USD z počátku června.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK