Brent zůstává nad 113 dolary, vliv má hlavně vývoj kolem Iráku

17.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. června (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent po počáteční stagnaci dnes pokračuje v růstu a pohybuje se nad úrovní 113 dolarů za barel. Trh s ropou opět ovlivňují obavy, že násilnosti v Iráku by mohly nepříznivě ovlivnit plynulost dodávek. Protipólem byl však názor, že vřelejší vztahy mezi Íránem a Západem mohou podpořit íránskou produkci ropy.

Cena Brentu krátce před 18:30 vykazovala nárůst o skoro 60 centů na zhruba 113,50 USD za barel. Americká lehká ropa WTI přidávala jen nepatrně na 106,87 USD. Cena Brentu v uplynulém týdnu stoupla o více než čtyři procenta, nejvíce od loňského července. Nárůst se ale zastavil, když Irák zvýšil ochranu ropných zařízení.

Podle šéfa britské těžařské skupiny BP Boba Dudleyho násilnosti činnost tohoto koncernu v Iráku nezasáhly. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ale varovala, že irácké cíle růstu produkce se zdají být ve stále větším nebezpečí.

Irák je druhým největším producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Země podle dnešních zpráv z bezpečnostních důvodů zastavila provoz ve své největší ropné rafinerii Bajdží, zatímco vysoce postavený irácký činitel sdělil, že Bagdád bude muset dovážet asi polovinu své poptávky po ropných produktech. To je zhruba 300.000 barelů denně.

O irácké krizi jednali američtí a íránští diplomaté na okraj jednání o jaderném sporu mezi Teheránem a Západem. Vojenskou spolupráci obě strany vyloučily.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 113,50 112,94 New York - Nymex WTI červenec 106,87 106,90

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK