Prezidentem České bankovní asociace opět bývalý šéf ČSOB Kavánek

23.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Česká bankovní asociace (ČBA) dnes zvolila nové prezidium. To poté jednomyslně zvolilo do svého čela opět bývalého generálního ředitele ČSOB Pavla Kavánka. Viceprezidentem zůstává šéf České spořitelny Pavel Kysilka. Asociace o tom dnes informovala ČTK.

Dalšími členy prezidia zůstali šéf UniCredit Bank Jiří Kunert, šéf Komerční banky Albert Le Dirac´h, šéf GE Money Bank Sean Morrisey, šéf Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura a šéf Raiffeisenbank Mario Drosc.

"Shodli jsme se, že pro rozvoj ekonomiky je nejdůležitější stabilita a předvídatelnost právního prostředí," uvedl na shromáždění ČBA ministr financí Andrej Babiš. Banky jsou podle něj díky své kapitálové vybavenosti a schopnosti úvěrovat významnou konkurenční výhodou české ekonomiky.

"Bankovní sektor byl v minulých letech stabilizujícím prvkem české ekonomiky a nyní může díky dostatku likvidity i kapitálu podstatně přispět k obnovení ekonomického růstu," doplnil guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Zástupci bank se na shromáždění shodli na zájmu podporovat digitalizaci ekonomiky jako klíčového faktoru ke zvyšování konkurenceschopnosti nejen bankovního sektoru, ale i cele ekonomiky. Naopak jako hlavní riziko pro schopnost bank tuzemskou ekonomiku podporovat zůstávají prý nekoordinované návrhy řady nových evropských regulatorních opatření.

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 pod názvem Bankovní asociace. Od roku 1992 působí jako dobrovolné sdružení právnických osob, podnikajících v peněžnictví a oblastech úzce navazujících. ČBA nyní sdružuje v rámci plného členství 37 bank, reprezentujících více než 99 procent tuzemského bankovního sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK