EU prudce sníží cenové limity pro mobilní datový roaming

25.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. června (ČTK) - Evropská unie od začátku července sníží cenové limity pro mobilní datový roaming o více než polovinu oproti loňskému létu. Používání map, sledování videa či procházení e-mailů v chytrých mobilních telefonech při cestování po EU tak ještě více zlevní. Uvedla to Evropská komise ve své tiskové zprávě. Dodala, že se sníží rovněž ceny telefonických hovorů a SMS zpráv.

Maximální cena za stažení jednoho megabytu dat v rámci EU od července klesne na 0,20 eura (5,5 Kč) z 0,45 eura. Maximální cena odchozího hovoru se sníží zhruba o pětinu na 0,19 eura za minutu a cena jedné SMS nebude smět přesáhnout 0,06 eura, což představuje čtvrtinový pokles. Stanovené limity nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Někteří mobilní operátoři již ohlásili zlevnění roamingu. Český T-Mobile se například rozhodl snížit od poloviny června ceny roamingového volání v Evropě o 16 procent. Od července přikročí k 16procentnímu zlevnění roamingového volání také česká pobočka Vodafonu.

Komise navíc pracuje na úplném odbourání roamingových poplatků. Upozorňuje, že díky krokům, které EU začala přijímat v roce 2007, se již ceny za roamingové služby snížily o 80 až 90 procent.

"Razantní snížení cen za datový roaming pocítíme letos v létě všichni, a to znatelně. Ale tím to nekončí. Proč vůbec za roaming platit, když máme jednotný trh? Doufám, že do konce roku budou poplatky podle dohody zrušeny úplně. Evropský parlament odvedl svou práci a teď je na členských státech, aby se připojily," uvedla eurokomisařka pro digitální technologie Nelie Kroesová.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

pmh šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK