Hay: Mzdy Čechů rostly od dubna 2013 do dubna 2014 o dvě procenta

26.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Mzdy Čechů rostly v období od dubna 2013 do dubna 2014 celkově o dvě procenta, přesně podle očekávání firem. Nejčastěji se navyšovaly v automobilovém, pojišťovacím a farmaceutickém sektoru, naopak nejméně často se přidávalo v IT, energetice, a maloobchodě. Vyplývá to z databáze poradenské společnosti Hay Group, která zahrnuje 285.000 individuálních mezd z 528 firem.

Dvouprocentní mzdové nárůsty, které společnosti uváděly v letošních dotaznících Hay Group, jsou u všech zaměstnaneckých skupin. Vrcholovým manažerům upravilo mzdy relativně nejméně společností, konkrétně 66 procent. Nejvíce společností (78 procent) upravilo mzdy specialistům.

Poměrně konzervativní v mzdových nárůstech byly loni banky a pojišťovny, pouze specialisté v bankách dostali v průměru přidáno alespoň všeobecná dvě procenta. Nižší nárůsty v základní mzdě jsou v těchto sektorech často kompenzovány většími bonusy, tedy rostoucím celkovým příjmem.

"Zdá se, že mzdové pohyby zatím jen velmi málo reagují na relativní optimismus, který panuje v jiných oblastech ekonomiky. U společností pozorujeme spíše určitou zdrženlivost a opatrnost," komentovala výsledky průzkumu zástupce Hay Group v ČR Gabriela Němcová. Určité signály toho, že na trhu odměňování dojde k nějaké akceleraci, pak zaznamenává zejména v souvislosti s fluktuací. Řada firem totiž tvrdí, že nabírat nové lidi z trhu za nynější mzdy je čím dál obtížnější, zejména na pozice specialistů.

Pozice v oblasti IT patří dlouhodobě k těm nejvíce placeným, stejně jako marketing, a to jak v základní mzdě, tak i v celkovém příjmu. Mezi skupiny, které naopak vykazují úroveň odměňování nižší než je celkový trh, patří výrobní pozice a pracovníci v oblasti ochrany zdraví a životního prostředí.

Relativní překvapení je, že vrcholový management a vedení firem dostal přidáno relativně méně, než se očekávalo. Reálně se naplnily očekávání u pozic specialistů a administrativně manuálních pracovníků, kde všechny firmy, které očekávaly nárůst mezd v roce 2013, přidaly v souladu s očekáváním.

Hay Group předpokládá na rok 2014 mírný růst reálných mezd o 0,6 procenta. "Velmi podobný nárůst je očekáván také pro rok 2015, konkrétně 0,5 procenta. A to zejména díky extrémně nízké míře inflace, která se pravděpodobně udrží na odhadované výši 1,5 procenta," uvedla Němcová.

Očekávání na rok 2015 jsou v souladu s letošními tendencemi. Také v roce 2015 budou předpokládané nárůsty mezd v průměru dvě procenta, o něž mzdy navýší celkem 77 procent společností.

"Při bližším pohledu na jednotlivé zaměstnanecké kategorie opět vidíme, že tou preferovanou skupinou budou specialisté, kterým mzdy upraví nejvíce společností, zatímco vrcholoví manažeři dostanou přidáno jen v 62 procentech firem. Nejvíce firem bude přidávat v energetice, farmaceutickém a automobilovém průmyslu, nejméně pak v maloobchodě," dodala Němcová.

Zajímavá jsou někdy také jména pozic českých zaměstnanců. "Zajímalo by mě, co dělá takový šlichtař. Ve výrobním sektoru se nacházejí zajímavé pozice, jak kalič, bourač, nabíječ. Jinde zase pracuje samotář. A night shift assistant - škoda, že každý pracuje v jiné firmě," vtipkovala Němcová. Z manažerských pozic ji pobavil problem manažer. "Nevím ale přesně, jaký má úkol tato pracovní funkce, jestli problémy řešit, nebo vytvářet. Stejně tak kanálový manažer. Můj favorit je ale junior general manager," uzavřela Němcová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK