Soudy nebudou trestat firmy, jež nestihnou revizi podle zákoníku

27.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Soudy nebudou v nejbližších měsících trestat firmy, které nestihnou revizi smluv vyžadovanou novým občanským zákoníkem. Po dnešním jednání prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) to ČTK oznámili mluvčí komory a ministerstva. Podle informací ČTK zřejmě téměř třetina obchodních společností nestihne do konce června provést revizi podle zákoníku a zákona o korporacích. Další velká část podniků situaci ještě ani nezačala řešit.

 

Společnosti měly na revizi smluv půl roku, ale velké množství žádostí může podle soudů výrazně prodloužit dobu zpracování požadavků. Soud nemá žádný stanovený termín, do kdy musí být žádost zapsána do Sbírky listin, a navíc je téměř polovina firem zapsána u Městského soudu v Praze. Komora proto s Válkovou vyjednávala mírnější postup soudů v případě, že firmy revizi nestihnou. "Ministerstvo ubezpečilo představitele Hospodářské komory ČR, že nepředpokládá, že by v nejbližších měsících byla rejstříkovými soudy v takových případech využívána možnost uplatnění sankcí vůči obchodním korporacím," sdělila Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

Válková podle ní ve čtvrtek o situaci informovala předsedy krajských a vyšších soudů. Pokud by přesto nastaly problémy, využije komora svou síť k identifikaci potíží a ministerstvo spravedlnosti přislíbilo pomoc při řešení.

Komora již dříve upozorňovala také například na dodatečné náklady spojené s revizí, které jsou zvláště pro malé a střední podnikatele nezanedbatelné. Povinná změna přitom podnikům nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Za vhodné řešení problému by komora považovala změnu lhůty pro přizpůsobení zakladatelských dokumentů na pět let, což by dalo podnikatelům mimo jiné i lepší finanční podmínky pro tvorbu rezerv na výdaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK