Euro před zasedáním měnového výboru ECB oslabuje k dolaru

01.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Euro dnes oslabuje a stáhlo se ze šestitýdenního maxima vůči dolaru, kam se dostalo krátce po nejnovější statistice z USA. Investoři se mají na pozoru před čtvrtečním zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky a čekají, zda banka přijde s dalšími akcemi na stimulaci ekonomického růstu eurozóny. Růst eura zastavily také obavy z verbálních intervencí ze strany ECB.

Kolem 18:50 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3687 USD, k jenu však vzrostlo o 0,2 procenta na 138,95 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 101,51 JPY.

"Pokud prezident (ECB) Mario Draghi otevře dveře k dalšímu výhledu nákupu aktiv ve stylu Fedu, nebo varuje před nadhodnoceným eurem, stane se jednotná měna náchylná k obnovení prodejů," komentoval situaci pro agenturu Reuters analytik Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner.

ECB minulý měsíc rozhodla, že napumpuje více peněz do eurozóny. Ekonomický růst regionu však stále zůstává slabý.

Euro nejprve po dnešní statistce z USA stouplo vůči dolaru na šestitýdenní maximum 1,37 USD. Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v červnu mírně zpomalila a pomalejší byl i růst stavebních výdajů za květen. Investoři nyní čekají na zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA, která bude zveřejněna ve čtvrtek. Podle odhadů by ekonomika mohla již pátý měsíc za sebou vytvořit více než 200.000 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK