Bankovní institut: Studium v zahraničí je životní zkušenost

03.07.2014 | , BIVŠ
STUDENT


Prohloubení odborných i jazykových znalostí jsou dva hlavní důvody, proč mladí lidé studují v zahraničí. Vyplývá to ze zpráv absolventů programu Erasmus, kterého se účastní i studenti či kantoři nejstarší soukromé vysoké školy v České republice Bankovního institutu. V rámci tohoto evropského programu zaměřeného na mobilitu a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání lidé z BIVŠ dosud nejčastěji získávali zkušenosti v Dánsku a ve Španělsku. Výjezd – ať už formou studijního pobytu či pracovní stáže – si velmi chválí, říkají: „Byla to zásadní životní zkušenost.“

Podle rektora Bankovního institutu vysoké školy Pavla Mertlíka jsou v současné době nanejvýš aktuální slova klasika: „Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem“. „Angličtina je dnes elementárním předpokladem pro dobré pracovní uplatnění“, říká Pavel Mertlík a dodává: „V Dánsku, kam naši studenti v rámci Erasmu nejčastěji vyjíždějí na studijní pobyt, ji samozřejmě využívají na denní bázi, bez její velmi dobré znalosti by vůbec vyjet nemohli. Se získáním zkušeností v zahraničí pomáháme také tím, že bakalářský studijní obor bankovní management lze kromě češtiny na BIVŠ studovat přímo v angličtině a také v ruštině. Navazující magisterský obor finance pak rovněž v anglickém jazyce.

Pro nový akademický rok Bankovní institut připravil v oblasti cizích jazyků zásadní novinku. Studenty bude v rámci jazykové výuky připravovat tak, aby mohli během studia složit některou z mezinárodních jazykových zkoušek – v angličtině půjde o Cambridge English (např. PET, FCE, CAE atd.), v němčině pak o ÖSD (A1, A2, B1, MD, OD). Mezinárodní jazykové certifikáty zvýší šanci absolventů, co se týče uplatnění na trhu práce, a samozřejmě pomůže i při získávání praxe v zahraničí.

Proto, aby vysoká škola, nezávisle na tom, zda je státní či soukromá, mohla nabídnout studijní pobyt či pracovní stáž prostřednictvím speciálního evropského programu, musí mít potřebné oprávnění – vlastnit listinu Erasmus University Charter (EUC). Erasmus pobyt studenta v zahraničí spolufinancuje formou stipendia. Kvůli omezeným financím z Evropské unie je každoroční počet míst přesně stanoven a školy tak pro zájemce o výjezd organizují interní výběrová řízení.

V akademickém roce 2014/2015 bude možné využít – a přitom respektovat platná pravidla – nový program Erasmus+“, říká výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová a dodává: „BIVŠ proto uzavřela nové bilaterální dohody s vybranými vysokými školami v zahraničí a naši první studenti, kteří uspěli v interním výběrovém řízení, budou moci vyjet už v průběhu léta. Konkrétně například do Španělska na Universidad de Huelva nebo do Dánska na International Business Academy. Vše jsou zvučná jména, s kterými máme vynikající zkušenosti.

V loňském roce to bylo 15 let, co program Erasmus funguje v České republice. Za tu dobu pomohl už více než 58 tisícům českých studentů a 21 tisícům zaměstnanců a pedagogů českých vysokých škol vycestovat do zahraničí na zkušenou. Z toho bylo 28 lidí z Bankovního institutu vysoké školy. Ve světě Erasmus začal fungovat už v roce 1987 a dosud umožnil zahraniční zkušenosti získat celkem 3 milionům studentů.

Autor článku