Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 4,89 pct. na 958,63 bodu

04.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden klesly o 4,89 procenta a dostaly se tak pod tisícibodovou hranici na 958,63 bodu. Výrazně zlevnily akcie Erste Bank, zejména kvůli dnešnímu obchodování. Odepisovaly také cenné papíry těžařské NWR a už deset dní v řadě končí v červených číslech operátor O2 ČR. Vyplývá to z výsledků burzy.

Erste Bank otevírala týden na 647 Kč za akcii, dnes ale uzavřela na 539 korunách, což je ztráta 16,7 procenta. Trh tak reagoval na čtvrteční zveřejnění prognózy, podle níž banka očekává v letošním roce rekordní čistou ztrátu až 1,6 miliardy eur (44 miliard Kč) kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku. V týdnu zlevnily i akcie Komerční banky, naopak mírně zdražila pojišťovací skupina VIG.

Nejvyšší procentuální ztrátu zaznamenala ve 27. týdnu NWR. Společnost ve středu oznámila, že se připravuje na možný prodej svých dceřiných společností, mezi něž patří černouhelná OKD. Prodej by nastal v případě, že by se NWR do září s věřiteli nedohodla na podmínkách kapitálové restrukturalizace. Její akcie od pondělí zlevnily téměř o 54 procent z 9,10 Kč na nynějších 4,20 Kč.

Operátor 02 ČR v týdnu zlevnil o 5,6 procenta na 268,10 Kč. Ztrátu zaznamenala také energetická společnost ČEZ, jejíž akcie odepsaly 5,8 procenta na 569,20 Kč.

Nejlepší výkon v týdnu předvedla slovenská firma Tatry Mountain Resorts (TMR), která zdražila o 3,8 procenta na 550 korun, a likérka Stock, jejíž akcie přidaly čtyři procenta na 105 korun.

"Na pražské burze neočekáváme v příštím týdnu žádné významné události kromě konferenčního hovoru Erste (pondělí), který se bude zabývat oznámeným zhoršením výhledu," uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

mtj mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK