Ruská ekonomika rostla ve 2. čtvrtletí o 1,2 procenta

07.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. července (ČTK) - Ruská ekonomika pokračovala ve druhém čtvrtletí ve slabém růstu. Hrubý domácí produkt stoupl v meziročním srovnání o 1,2 procenta a za celé první pololetí se zvýšil o 1,1 procenta. Uvedl to dnes ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev, jehož citovala agentura RIA Novosti.

Mezičtvrtletní výkon ekonomiky ministr neodhadl. Již dříve ale předpověděl, že Rusko zřejmě ve druhém kvartále zažije druhý mezičtvrtletní pokles za sebou, což by znamenalo, že země se technicky dostane do ekonomické recese. V prvním čtvrtletí HDP proti předešlému kvartálu klesl o 0,5 procenta, zatímco v meziročním srovnání se o 0,8 procenta zvýšil.

Ministerstvo hospodářství předpokládá, že v celém letošním roce ruský HDP stoupne o 0,4 procenta, Uljukajev ale nedávno naznačil, že na podzim se tento odhad mírně zvýší. Ruská ekonomika se začala potýkat s problémy již loni, kdy tempo jejího růstu prudce zpomalilo na 1,3 procenta ze 3,4 procenta v předchozím roce.

Uljukajev odhadl, že v prvním pololetí odteče z Ruska kapitál v objemu 80 miliard dolarů (zhruba 1,6 bilionu Kč). Na začátku jara ministr předpověděl, že v prvním čtvrtletí z Ruska pod vlivem obav podnikatelů z dopadů ukrajinské krize a západních sankcí odejde 60 miliard dolarů, ale že ve zbytku roku se odliv zřetelně zpomalí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK