Vláda schválila návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu

09.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Cestovní agentury budou muset podle vládního návrhu zákona u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů CK v případě jejich úpadku. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude také moci zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. Resort rovněž na webu zveřejní seznam cestovních kanceláří pojištěných proti úpadku. Počítá s tím návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou dnes podle informací ČTK schválila vláda.

Zlepšit by se měla informovanost klientů cestovních kanceláří. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být jasně uvedeno, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Podstatné informace o zájezdu budou muset být zřetelně uvedeny na stejné úrovni internetové stránky v případě prodeje zájezdu prostřednictvím internetu.

Ministerstvo na svých internetových stránkách také zveřejní seznam cestovních kanceláří, z něhož bude zřejmé, zda je CK pojištěna proti úpadku, u jaké pojišťovny či zda cestovní kancelář má zákaz uzavírat smlouvy o zájezdu. MMR bude nově moci zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. CK budou muset také předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů.

Novela má přimět cestovní kanceláře, aby se dostatečně pojistily proti úpadku. Zavádí proto minimální limity pojistného plnění, a to čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, které nabízejí zájezdy leteckou dopravou, a jeden milion korun pro CK prodávající například autobusové zájezdy. Podle platné právní úpravy nesmí být limit pojistného plnění nižší než 30 procent plánovaných tržeb z prodeje zájezdů.

Stanovení minimálních limitů odmítá Asociace cestovních kanceláří. "Jsme přesvědčeni, že takové ustanovení je narušení rovné hospodářské soutěže, protože se nevypočítává u všech koncesovaných subjektů podle stejného klíče. Především pro malé specializované společnosti může takový limit znamenat velké zdražení zájezdů a může být likvidační," uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy. "Za nesplnění této povinnosti je možno uložit pokutu do výše 500.000 Kč. Účelem zavedení této povinnosti je zvýšení spolehlivosti údajů, které cestovní kancelář poskytuje pojišťovně," uvádí důvodová zpráva k novele.

Pokud Parlament zákon schválí a podepíše jej prezident, měl by vstoupit v platnost od začátku příštího roku. Loni bylo v ČR evidováno podle údajů MMR 1018 cestovních kanceláří.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK